Wethouders Boelema en Meeuwis bezoeken samen met Marlice Dreessen de cafés die in de Café Top100 staan. foto Pepijn Nagtzaam
Wethouders Boelema en Meeuwis bezoeken samen met Marlice Dreessen de cafés die in de Café Top100 staan. foto Pepijn Nagtzaam

Meeuwis: 'Cafe de Beyerd visitekaartje voor Breda'

Cultuur

CENTRUM - Al 175 jaar is de kroeg in het beheer van dezelfde familie. Twee keer werden ze het beste café van Nederland. Ze brouwen hun eigen bier en bezetten dit jaar positie 50 in de café top-100. Reden voor een bezoek aan de hoogst genoteerde kroeg van Breda: de Beyerd.

Al jarenlang is het biercafé een begrip in Breda. Volgens mede-eigenaar Orson de Jongh komt dat doordat het café zijn eigen, unieke uitstraling heeft. “We zijn onszelf, al jarenlang. Voor ons betekent dat dat we gastvrij willen zijn. Daarnaast hebben we een mooie, hechte groep vaste gasten. Dat merk je ook als buitenstaander meteen, gasten maken immers de stemming. Eigenlijk willen we ook iedereen bij naam kennen, zorgen dat ze zich welkom voelen.”

Dat uitte zich in 2009 in een eerste plaats in de Misset-Horeca top 100. Het juryrapport noemde het vertoeven in de kroeg toen ‘als een warme deken’. Door hun eerste plek werden ze drie jaar uitgesloten van deelname, met een vermelding in de eregalerij. Dit jaar mochten ze weer mee doen en eindigden ze op plek 50. “Dat was iets minder”, geeft De Jongh toe. “Maar dat geeft niet. Zo hebben we voor volgend jaar weer iets om naar toe te werken. En zelf hebben we wel het gevoel dat we erg goed bezig zijn.”

Of ze nu op vijftig of op een staan, toch worden ze gewaardeerd. Gezien het feit dat er drie Bredase cafés - De Beyerd, Zeezicht en Bruxelles - in de top 100 staan, werd er een kleine kroegentocht georganiseerd. Wethouders Meeuwis en Boelema, VVV-directeur Dreessen, KHN-voorzitter John Grijspeere en wat pers togen naar de kroegen om ze te verrassen, te feliciteren, en een biertje te drinken.

“Heel bijzonder”, noemt wethouder Cees Meeuwis de Beyerd. “De Beyerd en de Bommel zijn natuurlijk iconen voor de Bredanaars. En de Beyerd heeft zichzelf doorontwikkeld tot een café met een nationaal allure. Ik denk dat ze volgend jaar weer afstomen op de eerste plaats. Dan zijn ze dat drie keer geweest, als enige café in Nederland.”

Dat zou fantastisch zijn, meent Meeuwis. “Het effect op Breda is ook fantastisch. Mensen komen uit heel Nederland naar de Beyerd. Dat is heel goed voor Breda als product. Dit soort ondernemers zijn het visitekaartje voor het Bredase, die gastvrijheid, dat wat wij willen uitstralen”, straalt de wethouder.

John Grijspeere, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Breda, deelt die mening. “Deze 50e plek betekent dat dat waar wij in Breda aan werken - die gastvrijheid - herkenning krijgt. Sowieso zijn alledrie de cafés in de top 100 voorbeelden. Het voelt als een warm bad, je voelt je welkom.”

De geheime factor die een café een goed café maakt? Dat weet Grijspeere wel. “Betrokkenheid”, zegt hij stellig. “Ondernemers, medewerkers die dingen echt zíen. Die de gast als middelpunt hebben. Dat is belangrijk.”