foto FacmePLS/Flickr.com
foto FacmePLS/Flickr.com

Inleveractie elektrisch speelgoed na vertrek Sinterklaas

Algemeen

BREDA - Breda wil Bredanaars stimuleren oud elektrisch speelgoed na pakjesavond in te leveren bij de milieustations. Voor de eerste 100 bezoekers die elektronisch speelgoed inleveren bij het Spinveld en de Slingerweg, ligt daarom vanaf 6 december een sneeuwballenmaker van gerecycled materiaal klaar.

Ook worden er 500 kanskaarten uitgedeeld met kans op één van de 100 enveloppen met vier bioscoopkaarten. Breda doet mee aan de landelijke recycle-actie van Wecycle. Het blijkt dat veel afgedankt elektrisch speelgoed de weg naar het milieustation nog niet weet te vinden. “Dat is jammer, want net als elektrische apparaten, bevat ook elektrisch speelgoed waardevolle materialen die we graag recyclen”, stel wethouder Selcuk Akinci.

Van al het speelgoed dat per jaar in Nederland wordt weggegooid, wordt minder dan een kwart ingeleverd. Dat betekent dat driekwart bij het gewone restafval terecht komt; wat neerkomt op 1,5 miljoen kilo per jaar. Andere oude afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen kunnen ook bij de milieustations worden ingeleverd. Landelijk wordt van afgedankte elektrische apparaten 75% tot 90% gerecycled. Landelijk belandt per jaar nog ruim 2 kilo per persoon in de vuilnisbak. Hiermee gaat 35 miljoen kilo verloren voor recycling.