Bier en Ballen. foto Wijnand Nijs
Bier en Ballen. foto Wijnand Nijs

Bier en ballen krijgt bomvolle Bommel stil (video)

Cultuur

BREDA - Ontstaan tijdens een telefoongesprek tussen Sjoerd Mossou en Chris van Nijnatten was daar: Bier en Ballen. Beiden Bredanaar, beiden sportcolumnist, beiden NAC-supporter. En liefhebber van een biertje.

Het concept was simpel: verhalen over voetbal met een biertje erbij, gelardeerd met filmbeelden en toepasselijke live-muziek. En werkt dat, in een kroeg? Twee keer drie kwartier plus verlenging? Ja, dat werkt. “Sjoerd en ik hebben besloten dat dit de eerste editie was, en er dus een tweede komt”, concludeert Van Nijnatten ergens halverwege.

Van Nijnatten en Mossou vertelden verhalen die ze al eens opschreven voor hun krant, het AD, of voor Hard Gras of voor Avondje NAC. Smakelijk verteld in een ontspannen sfeer. Mooie sterke verhalen, van hoe Van Nijnatten als jochie de F-Side van Ajax van de Bredase tribunes mepte. Samen met zijn neef, die alleen later in het seizoen de fout maakte om hetzelfde rode jackie aan te doen voor de uitwedstrijd. “We moesten rennen voor ons leven door betondorp.”
Ontroerende verhalen ook. Van gast Hugo Borst. Die vertelde hoe hij dementerend Sparta-icoon Tonny van Ede naar de toiletten op het Kasteel begeleidde. Verhalen over liefde. Liefde voor het voetbal, en in het geval van Renate Verhoofstad, de vierde verteller, de liefde voor het Italiaanse voetbal.

Waar muzikanten soms alle mogelijke moeite moeten doen om een kroeg of poppodium stil te krijgen, slaagden de heren moeiteloos. Tussen half negen en half twaalf hing het tweehonderdkoppig publiek aan de lippen. Toen in de verlenging Ruud van Nistelrooij zijn opwachting maakte was het voetbalfeest compleet. In gesprek met Van Nijnatten haalde hij herinneringen op aan zijn carrière.

Dit soort avonden zijn verleidelijk om naar tv te brengen, wist Borst. “Maar doe dat vooral niet”, stelde hij. Om vervolgens een voortreffelijke sketch uit te voeren als Sparta-fan met gilles de la tourette. Waar dat over ging? Borsts liefde voor Aad de Mos, zou je cynisch kunnen zeggen.

De opbrengst van de avond (onder meer entree van €3,50) gaat naar de Bredase voedselbank.