De Vliet, waar het pension voor dakloze verslaafden wordt gevestigd. foto Erik Eggens
De Vliet, waar het pension voor dakloze verslaafden wordt gevestigd. foto Erik Eggens

Verslaafdenopvang De Vliet mogelijk langer open

Algemeen

BREDA - Wethouder Cees Meeuwis heeft van de raadscommissie Maatschappij de opdracht gekregen om te onderzoeken of de dak- en thuislozenopvang de Vliet aan de Galderseweg als permanente opvanglocatie kan dienen. De Vliet was juist bedoeld als tijdelijke opvang. Een uiteindelijke besluit zal pas later, in 2016, worden genomen.

De beslissing van de raadscommissie valt niet in goede aarde bij Jan Reijnders, secretaris van vereniging Tussen Mark en Mastbos en bezorgde buurtbewoner. De vereniging maakte eerder - samen met andere betrokkenen - bezwaar tegen de komst van de immer omstreden opvang. “De wethouder zei eerder zijn hand in het vuur te steken voor de belofte dat De Vliet tijdelijk is. Nu zegt hij rekening te houden met die belofte, maar in mijn ogen is dat wel een opmerkelijke afzwakking.”

Reijnders wil nog geen conclusies trekken. “De Vliet zit er natuurlijk nog geen jaar, dus dat is veel te vroeg. Maar misschien hadden we toch door moeten zetten voor de rechter. Volgens mij strookt de beslissing nog steeds niet met het bestemmingsplan”, denkt hij hardop. Verder stelt de secretaris dat het aantal ‘vreemde voorvallen’ in de buurt is toegenomen. Meer inbraken, meer dronkenschap op straat. “Dat zorgt er voor dat de mensen hier niet meer gerust zijn.”

“De raadscommissie mag natuurlijk vinden en onderzoeken wat ze willen, maar ik kan al voorspellen dat de buurtbewoners niet blij zijn met de optie dat de Vliet mogelijk open blijft”, meent Reijnders, die benadrukt dat hij als persoon spreekt, en niet namens een bewoners- of beheergroep. Wel had hij al enig idee dat deze optie nog bekeken zou worden. “Dat is natuurlijk ook wel erg makkelijk.”

“Er zijn natuurlijk eerder zaken gewijzigd in dit vraagstuk”, haalt Reijnders aan. “Eerst mochten drugs- en alcoholverslaafden niet bij elkaar, dat was uitgesloten volgens het Stedelijk Kompas. Dat is ook veranderd. Dan krijg je toch een kompas dat noord en zuid niet uit elkaar kan houden, en dat is heel lastig varen.”

Volgens de meeste raadspartijen is het te vroeg om de locaties in Teteringen, Bavel en Brabantpark al aan te duiden als mogelijke locaties. De dorps- en wijkraden van deze locaties zien het dan ook niet zitten dan er een opvang komt in hun buurt. Duidelijk werd dat grootte en wijze van opvang flink kan gaan verschillen van de huidige vorm. Zo zijn velen voor opvanghuizen met minder dan de 24 plekken waar nu over wordt gesproken en waren er positieve geluiden te horen over 'Housing First'. Bij dit programma worden daklozen in reguliere woningen opgevangen, onder strakke begeleiding.