Bomen knakken als lucifers: hier aan de Grote Dijk. foto Perry Roovers / SQ Vision
Bomen knakken als lucifers: hier aan de Grote Dijk. foto Perry Roovers / SQ Vision

Snoeibeurt bomen Grote Dijk na storm

Algemeen stormschade

HAAGSE BEEMDEN - De bomen aan de Grote Dijk worden uitgedund. Aanleiding is de storm van afgelopen week, waarbij in de straat vijf bomen omwaaiden. Daarnaast heeft de gemeente besloten de reconstructie van de Grote Dijk een jaar te vervroegen.

Het uitdunnen van de bomen vindt donderdag 7 november plaats. De gemeente gaat de kronen snoeien zodat deze minder wind vangen. In de loop van 2014 worden de bomen gerooid en vervangen.

Tijdens de hefststorm van maandag 28 oktober zijn er 5 bomen aan de Grote Dijk omgewaaid waarbij schade is ontstaan aan woningen en een auto. “De Grote Dijk staat stond al gepland om grootschalig aangepakt te worden. De storm van afgelopen maandag heeft dit proces in een stroomversnelling gebracht”, aldus de gemeente in een bericht aan de bewoners.

In het bericht stelt de gemeente de stormschade te betreuren. “Tegelijk was de veroorzaakte schade door de gemeente niet voorzien. Uit boominspecties van de afgelopen jaren is niet gebleken dat de bomen een verminderde conditie hadden.” De gemeente heeft op 30 oktober jl. ter controle een extra onderzoek gedaan naar de overgebleven bomen en geconstateerd dat de overgebleven bomen gezond zijn en er geen reden is om aan te nemen dat ze plotseling omvallen.

De renovatie van de Grote Dijk stond gepland voor 2015. De storm van afgelopen maandag heeft er toe geleid dat de planning gewijzigd is. De gemeente heeft besloten om in 2014 de Grote Dijk al te renoveren. De bomen worden dan gerooid en, indien mogelijk, vervangen door nieuwe bomen. Ook wordt dan het straatwerk aangepakt. “Deze renovatie kost enige voorbereidingstijd, daarom is nu nog niet aan te geven wanneer de werkzaamheden beginnen.”