foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

‘Wijzigingen in decentralisatie zorg slechte zaak’

Politiek

BREDA - Het besluit om de persoonlijke verzorging niet naar via de WMO aan gemeentes over te laten samen met de thuiszorg wekt verbazing bij de Bredase wethouder Cees Meeuwis. “Het gaat over vertrouwen, vertrouwen dat gemeenten dit inderdaad efficiënter kunnen.”

Dat vertrouwen heeft Meeuwis zelf wel. “Als gesteld wordt, jullie als gemeenten zitten daar dichter op dus jullie kunnen dat ook beter beoordelen, moet je niet essentiële elementen uit de decentralisatie halen. Dat betekent uiteindelijk dat er toch weer een extra instantie bij de burger aan de deur komt en dat maakt het uiteindelijk niet goedkoper.”

Gevolg van het gewijzigde kabinetsbeleid is ook een korting op de uitkeringen aan gemeenten. In totaal krijgen gemeenten 2,5 miljard minder als het aan Van Rijn ligt. 95 procent van het budget van de persoonlijke verzorginggaat per 2015 niet naar de nieuwe Wmo en dus de gemeenten, maar naar de Zorgverzekeringswet. Dat is een bedrag van twee miljard. Voor maatwerk inkomensondersteuning gaat € 438 miljoen minder naar gemeenten. Gemeenten krijgen niet ruim € 700 miljoen maar € 270 miljoen voor deze nieuwe taak. Op de middelen voor cliëntondersteuning (MEE) van € 180 miljoen wordt € 25 miljoen gekort.

Inmiddels heeft de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) al aangekondigd bezwaar te gaan maken bij staatssecretaris Van Rijn. Op 29 november mogen de gemeenten tijdens een Bijzondere Algemene Ledenvergadering hun mening geven over deze maatregel.

Meeuwis zijn oordeel is duidelijk. “Ik vind het lastig dat het kabinet iedere week een nieuw plan heeft. Het is hapsnap-beleid en ondooracht. Waar het vorige kabinet een minister had die de decentralisatie coördineerde in de persoon van Henk Kamp, lijkt dat nu volledig te ontbreken. Het gaat hier wel om echt mensen, met serieuze problemen.”

Wat voor Breda de gevolgen zijn, kan Meeuwis nog niet overzien, stelt hij. “Maar duidelijk voor mij is dat hierdoor gemeenten in de problemen komen. Dat zal niet voor alle gemeenten gelden.”