Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Gemeenteraad Breda: startersbeurs moet er komen

Politiek

BREDA - De Bredase raad heeft zich donderdagavond wederom uitgesproken voor de startersbeurs. Dit instrument is erop gericht om jongeren aan het werk te krijgen en dient als vervanger van de baanbonus.

Op 27 juni 2013 stemde de gemeenteraad al voor de motie ‘Baanbonus naar Startersbeurs’, maar het college besloot op 22 oktober om dit niet uit te voeren. Dat gaat nu toch gebeuren. Nog binnen 2013 zal er gestart worden met de Startersbeurs.

Dat is goed mogelijk, volgens Miriam Haagh van de PvdA. “Op het moment dat de gemeente dit wil, dan is het volledige softwarepakket wat nodig is om de site te gebruiken beschikbaar. Binnen twee dagen zou alles geregeld kunnen zijn”, zegt Haagh.

Volgens Haagh, die al eerder vraagtekens zette bij de baanbonus, moet er goed gekeken worden naar de doelgroep. Er zijn namelijk veel jongeren die niet bekend zijn bij de ATEA groep, die verantwoordelijk was voor de uitvoering van de baanbonus, waarbij werknemers subsidie kregen om jongeren aan het werk te zetten. Deze jongeren kwamen uit het werkelozenbestand van de gemeente.

Het grote voordeel van de startersbeurs, zo vertelt Haagh, is dat jongeren zelf op zoek kunnen naar een werkgever die bij hen past. “Per maand krijgen de jongeren vijfhonderd euro, daar moeten ze het mee doen. Voor die jongeren is het praktisch, want zo wennen ze aan het werkende leven. Voor werknemers is het ook prettig, want ze hoeven geen loon uit te keren aan de jongeren.”