Afbeelding

Gladheid Breda: ‘Eigen stoep schoon maken’

Algemeen

BREDA - De gemeente Breda vraag inwoners zelf de stoep voor de voordeur begaanbaar te houden in geval van sneeuwval. De gemeente wijst op die manier op de eigen verantwoordelijkheid van haar inwoners voor de stoep voor de deur.

Breda pesenteertde maandag het gladheid-bestrijdingsplan dat loopt tot 1 april 2014. Dit plan heeft tot doel om 7 dagen per week, 24 uur per dag bij gladheid 600 km rijwegen en 250 km fietspaden in en om Breda te kunnen strooien en sneeuwvrij te houden. Dit gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat en de Provincie Noord-Brabant.

“De Gemeente neemt haar verantwoordelijkheid als wegbeheerder en doet er alles aan om het goed en veilig gebruik van de wegen en fietspaden in de stad tijdens de winter mogelijk te maken. We voldoen ruim aan de landelijke richtlijnen”, volgens Bob Bergkamp, wethouder Wonen en Leven.

“Toch doe ik een beroep op iedere inwoner en ondernemer om aanvullend op de gemeentelijke activiteiten eigen verantwoordelijkheid te nemen en tijdens winterse perioden de eigen stoep schoon te houden.”

Het beleid van de gemeente Breda is nauwelijks anders dan dat van eerdere jaren. De gemeente strooit ook dit jaar preventief op basis van gladheidverwachting om te voorkomen dat het glad wordt. Daarnaast wordt gestrooid op basis van meldingen van gladde wegen, bij sneeuwval en/of ijzel. Scholen, zorgvoorzieningen en winkelcentra die buiten de veegroutes liggen kunnen gebruik maken van een strooikist met zout van de gemeente.

De gemeente stelt zich in te spannen om de wegen en fietspaden veilig en bereikbaar te houden, maar kan dit niet garanderen. Verkeersinformatie op radio, televisie en internet waarschuwt ruim van te voren voor gladheid. Burgers worden geadviseerd dit in de gaten te houden. Daarnaast twittert de gemeente ook bij sneeuwval en gladde wegen via @breda en #gladheid076

Op website van de gemeente staat de kaart met de strooiroutes (pdf). De strooiroutes zijn ook in te zien bij de Infobalie in het Stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 10 en bij het gemeentelijk loket Ulvenhout.