Afbeelding

D66 wil transparantie en publiceert financiën

Politiek

BREDA - In het kader van transparantie in het overheidshandelen publiceert D66 de partijfinancien op de website. Giften van boven de 500 euro zijn al in te zien en ook de jaarrekening wordt gepubliceerd.

“D66 is een partij die graag een transparante overheid wil”, vertelt fractievoorzitter Paul de beer. “Maar als we dat van de overheid eisen, zijn we ook aan onszelf verplicht om een dergelijke transparantie te betrachten.”

De Beer is al langer een groot voorstander van transparantie in de overheid. In de afgelopen periode heeft dat geleid tot een openbaar subsidieregister (D66-voorstel dat unaniem werd aangenomen), een openbaar document met de stand van zaken rondom gemeentefinancien en zijn verschillende - voorheen geheime - vergaderingen openbaar geworden.

De fractievoorzitter benadrukt dat niet van andere partijen wordt geëist dat zij hun financiele overzicht ook openbaar maken. “We kunnen natuurlijk alleen voor ons zelf spreken, dat moeten ze zelf weten. Maar ik ben wel nieuwsgierig naar dergelijke zaken en ik kan me voorstellen dat anderen dat ook zijn”, zo denkt De Beer.

Het giftenoverzicht laat nu de afdracht van drie procent van de raadslidmaatschap- of wethouderschapvergoeding zien die gebruikelijk is binnen D66 Breda. De zittende fractieleden en wethouder blijken de enigen die meer dan 500 euro doneren. De raadsleden zijn ieder goed voor 630 euro, de wethouder draagt 2916 euro bij aan de partijkas.