foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

'Sluiting Bredase musea klinkklare nonsens'

Cultuur

BREDA - Het Breda's Museum en MOTI worden met sluiting bedreigd. Althans, dat stelt het BKKC in de Culturele Atlas. De Atlas biedt een blik op en verschaft informatie over culturele instellingen in de regio.

Mieke Gerritzen, directeur van het MOTI, ontkent de gestelde dreiging van museumsluiting. “Daar is zeker geen sprake van. Het is met het wegvallen van de rijkssubsidie zeker geen makkelijke tijd, maar dat geldt voor iedereen. Wij zijn hard bezig met allerlei manieren, zoals verschillende arrangementen, om meer publiek te trekken.”

Cultuurwethouder Selcuk Akinci vindt dat Gerritzen zich nog genuanceerd uitdrukt. “Ik heb de Atlas ook gelezen, en dat stuk is klinkklare nonsens. Ik weet niet waar ze ‘t vandaan halen, dat begrijp ik ook echt niet. Het MOTI heeft flink gereorganiseerd en een compleet nieuw businessplan geschreven. Sluiten staat daar zeker niet in.”

“Ook bij de begrotingsbehandeling was het MOTI geen issue”, vervolgt de wethouder. “Als je dit stelt, kun je ook zeggen dat gemeente Breda met Rotterdam gaat fuseren. Dat komt dan redelijk overeen qua waarheidsgehalte.”

Een woordvoerder van het BKKC (niet de persoon die dit stuk heeft geschreven, red.) laat weten dat de zinssnede te verklaren is. “Er zijn in wisselende mate grote zorgen over de continuiteit van verschillende musea. Daarop is deze zin waarschijnlijk gebaseerd.”

Het MOTI was in april onderwerp van gesprek in de raadscommissie. Er werd toen kritiek geuit en verscheidene raadspartijen vonden dat het museum harder moest werken om extra inkomsten te genereren. Met de komst van het nieuwe businessplan, zo’n twee maanden geleden, is het museum weer in rustiger vaarwater terechtgekomen.