De Koepel in Breda. foto Cor Viveen
De Koepel in Breda. foto Cor Viveen

'Afdeling Koepel Breda dicht wegens overcapaciteit'

Algemeen de Koepel

BREDA - De Koepelgevangenis heeft twee afdelingen tijdelijk gesloten. Dat houdt echter niet in dat er wordt afgeweken van het plan om de gevangenis pas op 1 januari 2016 te sluiten. Dat zegt woordvoerder Robbert Meijer.

Aan de vrouwenafdeling, die op 1 januari 2014 sluit, is volgens Meijer onderhoud nodig. Daar is de Rijksgebouwendienst nu bezig. “En de andere afdeling, S, is niet gesloten, maar wel tijdelijk leeg. Dat komt simpelweg omdat er te weinig gedetineerden zijn om die afdeling nu te gebruiken”, stelt Meijer.

Onvrede onder personeel
Volgens Omroep Brabant, die een brief in handen heeft van een personeelslid, is er onvrede over het beleid van gevangenisdirecteur Roos Hamers. Veel medewerkers zouden bang zijn dat de gevangenis al voor 2016 de deuren sluit en dat zij op straat komen te staan.

Bij Meijer is die onvrede niet bekend. “Het zou een eenmansactie kunnen zijn. Ik heb de papieren niet, dus ik weet het ook niet.” Ook Mark de Wilde, voorzitter van de Ondernemingsraad, weet niet waar de brief vandaan komt, zegt hij. “Behalve dan dat iemand de brief op een klokkenluiderssite heeft gezet en wat er ongeveer in staat. Wij hebben als Ondernemingsraad in ieder geval niet het vertrouwen opgezegd in de directeur. Als OR willen we, in ieder geval voorlopig, de dialoog blijven zoeken met de directie.”

Herplaatsing personeel
Nadat bekend werd dat de Koepel moet sluiten, werd ook gezegd dat het personeel intensief begeleid zou worden naar een andere baan. De Wilde: “De vraag is of er wel genoeg plaats is om mensen onder te brengen bij bijvoorbeeld de Dienst Justitiële Inrichtingen. De hele DJI moet het met minder doen, ook de inrichtingen die wel open blijven. Het is geen mooie tijd om van baan te wisselen. We zullen zien.”

Meijer is daar positiever over. “Dat we 380 personeelsleden hebben, zoals gemeld wordt, dat klopt niet meer. Tientallen zijn al weg, via natuurlijk verloop of omdat ze een andere baan hebben gevonden. Anderen zijn gedetacheerd bij bijvoorbeeld douane of andere instellingen, met een optie voor vast werk. Daarnaast starten veel mensen met opleidingen en stages. Sinds maart zijn we al druk bezig met het werk-naar-werk-beleid, en dat loopt in mijn ogen erg goed.”