Afbeelding

CDA: ‘Breda loopt risico met hoogspanningslijn’

Politiek

BREDA - Het CDA vreest dat Breda zelf moet gaan opdraaien voor het ondergrond brengen van de bovengrondse 150 kV hoogspanningslijn in de Haagse Beemden. Het rijk heeft aangeboden om 75% van de kosten op zich te nemen. Het CDA vraagt zich af waarom Breda nog geen actie heeft ondernomen.

Daarom heeft de fractie vragen gesteld aan het college van B en W. Het in de grond aanleggen van de hoogspanningskabel is nodig omdat in Breda bijna 600 huizen zich binnen 80 meter van deze kabel bevinden. “Van het Graaf Engelbrecht College bevinden zich zelfs lokalen op 25 meter afstand van de hoogspanningslijn”, aldus de christen-democraten.

“Gezien de gezondheidsrisico’s heeft minister Kamp besloten om alle bovengrondse hoogspanningsleidingen die in stedelijk gebied een knelpunt vormen ondergronds te gaan brengen. Het rijk zal de kosten grotendeels dragen. Van de gemeenten wordt een bijdrage van 25 procent gevraagd”, schrijft het CDA.

Als gemeenten hiermee akkoord gaan, dan zal de verkabeling tussen 2017 en 2027 plaatsvinden. “Breda heeft tot nu toe geen actie genomen en dan loopt Breda het risico straks voor 100% van de kosten te moeten opdraaien bij het ondergronds brengen.”

Het CDA vraagt zich af of Breda het aanbod van de minister wel heeft ontvangen en of het stadsbestuur weet waar de knelpunten zich in Breda bevinden en welk bedrag de stad zelf zou moeten investeren.