Bourgondisch Breda in de Grote Kerk. foto Janet Olde Wolbers
Bourgondisch Breda in de Grote Kerk. foto Janet Olde Wolbers

Businessclasschips en chutney op Bourgondisch Breda

Economie

CENTRUM - Klinkende glazen, geurende kazen, smaakvolle champagne en gloedvolle wijnen. Bourgondisch Breda gaf donderdagavond de aftrap voor het gelijknamig evenement in de Grote Kerk. Enkele honderden zakenmensen mochten voorproeven.

“Lekkerbekken en smulpapen”, zo stelde burgemeester Van der Velden. Liefhebbers van het bourgondische leven, die zijn bij de evenement, waren zijn woorden. En dat worden er steeds meer, denkt ook Bas van Hest. Niet alleen de consument, maar ook de horeca. “Die wil zich graag onderscheiden met iets bijzonders. Wij maken zelf kazen samen met topkoks die dat dan in hun eigen restaurant kunnen serveren.” Van Hest is een van de specialisten die in het leveranciershoekje staan. Hij is kaaspecialist van Fromagerie Guillaume uit Berkel-Enschot. “We leveren ook aan Bredase horeca, vandaar dat we hier staan.”

Chutney
Het aanbod is divers in deze hoek van de Grote Kerk. Erwtensoep, informatie over een wekelijke biologische bezorgdienst en K-Eet. “Chutney”, zo vertelt Daniëlle Oosteweeghel de vragende blik. Erg smakelijk zo blijkt op een stokbroodje met een stukje brie. “Daar is het dus erg lekker bij, maar je kunt het met allerlei hapjes combineren.” K-Eet maakt zelf deze chutney, bijvoorbeeld met courgette. “We leveren dat aan horeca, waarbij de keukenbrigade geen tijd heeft om dit te maken.” Zonder geur- en smaakstoffen, maar dat spreekt.

Twee meter verder staat Aad Klompe. Aardappelspecialist van beroep. Hij serveert een gekookte aardappel. “Een Hoeksche Rooie, gekookt zonder zout, veel smaak”, zo vertelt hij. “Gekweekt door zeven boeren in de Hoeksche Waard en we leveren die aan speciaalzaken en horeca.” Niet zo maar een aardappel. “Er wordt chips van gemaakt die je in de businessclass in een KLM-vlucht krijgt.”

Mensen stellen meer eisen
Het is dus letterlijk proeven. En daar is belangstelling voor, steeds meer zo denkt ook Oosteweeghel. “Nederlanders zijn natuurlijk nog niet de fijnste proevers, maar het wordt steeds beter. Ik denk ook dat dit door de crisis komt. Eten is toch genieten en van lekker eten geniet je en vergeet je toch even al het andere. Mensen stellen wel meer eisen.”

De restaurants staan in het schip van de Grote kerk, langs de zijkanten opgesteld, gebroederlijk in de buurt. Wolfslaar uit Breda, SED uit ‘s-Gravenmoer. Maar ook Màrshé Breda. Danitzah Jacobs serveert er Afrikaanse oliebollen, pindasoep en Surinaamse Rotti. En enthousiasme. Meer dan. “Komend jaar sta ik Lowlands, dat wordt bijzonder.” Ze is er voor gevraagd. “Omdat het bij North Sea Jazz al twee jaar heel goed is gegaan.”

Kwaliteit
Twee ‘deuren’ verder De Zwaan uit Etten-Leur. Daar een ‘happy veal’ en een kopstoot van garnalen. Ook daar merken ze dat de gasten meer bezig zijn met wat ze op hun bord krijgen. “Gasten stellen meer vragen, aan de ene kant vanwege diëten, maar ook omdat ze willen weten wat de ingrediënten zijn. Ze zijn bewuster. Het zilver gerinkel dat is er wel af, mensen waarderen kwaliteit.”

Bourgondisch Breda is nog tot en met zondag in de Grote Kerk.