Logo bredavandaag.nl
Levensgrote knuffels wandelen door het centrum van Breda: een Furwalk. foto Jaime/Aurin
Levensgrote knuffels wandelen door het centrum van Breda: een Furwalk. foto Jaime/Aurin

Levensgrote knuffels verrassen Breda. Maar waarom?

BREDA - Wie zondag de Bredase binnenstad bezocht, kon zomaar oog in oog staan met een levensgrote knuffelbeer, wolf of panda. 50 wandelende knuffels deden het Bredase centrum aan. Het blijkt een actie van liefhebber van Fursuiting: de Furries.


De vijftig furries, waarvan de helft helemaal verstopt ging in een beestenpak, waren vanuit alle uithoeken van Nederland en zelfs vanuit Duitsland naar Breda afgereisd ‘om kinderen te laten lachen, met ze op de foto te gaan en het winkelende publiek te vermaken’, zoals ze het zelf verwoordden.

De verrassingsactie van de furries staat niet op zich zelf zo blijkt. Wat ooit begon bij een kleine groep enthousiastelingen is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Er zijn zelfs grote conventies waar duizenden furries van alle windstreken heen gaan om met elkaar een aantal dagen door te brengen. Tijdens deze conventies kunnen de liefhebbers van dieren met menselijke eigenschappen - want dat zijn het - hun hart ophalen. Art-shows, furwalks, dansfeesten en workshops over hoe je bijvoorbeeld het beste een furrie kunt tekenen, fursuits kunt bouwen en nog veel meer.

“Meestal wordt er tijdens een furry conventie geld ingezameld voor een lokaal goed doel”, licht een van de furries toe. “Zo heeft de jaarlijkse conventie in Duitsland ‘Eurofurence’ afgelopen jaar bijna 20-duizend euro binnengehaald voor Wildtierhilfe Fiel, een dierenopvang voor wilde dieren.

Meest in het oog springende uiting van de liefhebberij voor de menselijke kant van dieren is ‘fursuiting’: dus het rondlopen in een dierenpak, zoals afgelopen weekend. “Dat is iets wat enorm in de populariteit is toegenomen in de laatste jaren. En waar vroeger het fursuit meer het domein was van de enthousiaste hobbyist, is er tegenwoordig een heuse markt waar professionele makers, veelal uit Amerika op maat een fursuit voor je kunnen maken.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief