Beeld uit de Wake. Tekening Nanne Meulendijks
Beeld uit de Wake. Tekening Nanne Meulendijks

Nanne Meulendijks en Ronald Giphart over De Wake

Cultuur

BREDA - De in Breda woonachtige Nanne Meulendijks maakte op eigen initiatief in samenwerking met Ronald Giphart de Graphic Novel 'De Wake'. 28 november wordt het schrijversduo in Galerie 48 geïnterviewd over het boek.

De Wake gaat over een hoogleraar en zijn echtgenote die een bergwandeling in Zweden maken. Maar dan slaat het noodlot toe en komt de man om het leven. Zijn vriendenclub besluit een oude gelofte stand te doen en een wake voor hem te houden. Omdat in literatuur alles mogelijk is, aanschouwt de hoogleraar de wake postuum: “Hoe dichter bij de dood, hoe minder onzin en tijdsverspilling we onszelf zouden moeten toestaan. Tenminste, dat zou mijn conclusie zijn geweest als ik het was die had gewaakt bij een te vroeg gestorven vriend.”

Op virtuoze wijze heeft Nanne Meulendijks het verhaal omgezet in beelden. In haar eigen woorden: ”Op een ingetogen sobere wijze zet ik het verhaal om in beeld. ik wil exact de ijle stille sfeer, de mistigheid, de ongemakkelijkheid en het emotionele van het moment verbeelden, het moment dat een geliefde overlijdt en de vrienden een wake houden. Dit uit ik door de subtiele lichaamstaal van de personages, precies de juiste gezichtsuitdrukking, de opstelling van de personen en het standpunt."

Het boek ligt inmiddels in de Nederlandse en Belgische boekwinkels. De bijeenkomst op 28 november in Galerie 48 aan de Markendaalseweg 48 in Breda begint om 19.30 uur.