Beeld uit archief.
Beeld uit archief. Guido van der Kroef

Dronken automobilist veroorzaakt ongeval tijdens vlucht

Politie

BREDA - De politie heeft het rijbewijs ingenomen van een 57-jarige automobilist uit Breda. De man zat stomdronken achter het stuur van zijn bestelauto. Onderweg bracht hij diverse keren het overige verkeer in gevaar. Nadat hij een aanrijding veroorzaakte op de A16 ging hij er vandoor. Agenten konden hem kort daarna inrekenen.

Maandagmiddag rond half vier meldde een verontruste getuige dat hij achter een witte Renault Kangoo reed die de hele breedte van de autosnelweg A58 nodig had. De rit ging richting Breda. De bestuurder van de bestelauto reed met sterk wisselende snelheden, bovendien was te zien dat hij tijdens het rijden een blik bier aan het drinken was. Diverse aanrijdingen konden maar net ternauwernood worden voorkomen. De getuige vond de situatie zo gevaarlijk dat hij achter de witte Renault Kangoo bleef rijden. Hij kon op die manier de precieze locatie aan de meldkamer blijven doorgeven.

Halve liters
Op knooppunt 'Galder' reed de dronkeman via de A16 in zuidelijke richting. Bij Hazeldonk verliet hij de snelweg en reed tegen een vrachtwagen aan. Er ontstond daarbij schade aan de vrachtwagen en de bestelauto. De man reed echter zonder te stoppen door en ging weer terug in de richting Breda. Vervolgens ontstonden er opnieuw bijna-ongevallen door het rijgedrag van de Renault bestelauto. Gewaarschuwde agenten konden de dronken automobilist uiteindelijk op de Strijbeekseweg in Strijbeek inrekenen. In de Renault Kangoo lagen naast lege en aangebroken blikken bier nog tien volle halve-liter blikken bier.

Onderzoek naar rijvaardigheid
Na zijn arrestatie moest hij mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van 710 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op en vorderden zijn rijbewijs in. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.