Opbouw van Circus Renz op het Chasséveld foto iizzoo
Opbouw van Circus Renz op het Chasséveld foto iizzoo

‘Geen circussen met wilde dieren meer in Breda’

Politiek

BREDA - Geen circussen met wilde meer in Breda. Het is een van de nieuwe regels die wat GroenLinks en D66 betreft wordt opgenomen in een gebundelde Bredase notitie over het dierenwelzijn in de stad.

Maddy van Hemel (D66) en Sietzke Schokker (GroenLinks) hebben het bestaande dierenbeleid aangevuld met enkele nieuwe maatregelen gebundeld in een initiatiefnotitie. Die notitie wordt donderdag behandeld tijdens de commissie.

“We hebben gezocht naar overeenkomsten en elkaar overtuigd van elkaar opvattingen waar nodig”, aldus Van Hemel. “Deze notitie moet het beleid inzichtelijker maker voor de burger. Nu krijg je als je zoekt op de website van de gemeente losse regels over verschillende zaken.”

De notitie bundelt dus vooral bestaand beleid. Een regel als over de circussen is echter nieuw, vooruitlopend op landelijk beleid dat in de maak is. “Het is een discussiestuk, dus niets staat nog vast. Wij gaan donderdag de vragen inventariseren en komen dan waar nodig met aanpassingen.”

De notitie bevat ook een passage over de hondenbelasting. Die moet wat betreft deze twee partijen besteed worden aan voorzieningen voor honden, zoals het verbeteren van hondenspeelvelden, hondentoiletten en het opruimen van hondenpoep. Een kattenbelasting is wat betreft de samenstellers nog een stap te ver. “Maar dat zou hieruit voort kunnen komen”, denkt Van hemel.

Het is tijd voor een dergelijke notitie, vindt Schokker. “We hebben een zorgplicht voor dieren, omdat ze in hoge mate van ons afhankelijk zijn. Het wordt tijd dat we in Breda met elkaar hierover duidelijke afspraken maken.” Beide partijen vinden dat Breda bij haar groenvoorziening en het aanleggen van water en wegen rekening moet houden met daar levende dieren. Dit kan bijvoorbeeld door te snoeien en baggeren buiten het broedseizoen of bij een nieuwbouwproject voorzieningen voor vogels en amfibieën te treffen.

Discussie kan er zomaar komen over een van de nieuwigheden. “Wij willen graag dat de gemeente het goede voorbeeld geeft door voor de medewerkers op een dag een vegetarische maaltijd te serveren in het restaurant op het stadskantoor. Je hebt ten slotte ook een frietdag.”