Afbeelding

Fractie PvdA Breda gaat op de schop

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Als het aan het plaatselijke partijbestuur en aan de adviescommissie van de PvdA Breda ligt, gaat de huidige raadsfractie flink op de schop. Op de voorlopige kieslijst staan bij de eerste zeven kandidaten vier nieuwelingen.

Van de huidige raadsleden hebben Arend Hardorff en Solveig Van Mourik-Van der Bruggen aangegeven een stapje terug te willen doen. Zij staan niet op de lijst. Naast Miriam Haagh, die al als lijsttrekker gekozen is, staan Ruth Giebels (5e) en Sanne Bijlsma (3e) wel op een verkiesbare plek.

Jamal Nouhi staat negende, Frans Szablewski achtste. Richard Blankenstein valt buiten de toptien. De leden van de PvdA kunnen tijdens een ledenvergadering op 11 december de lijst nog aanpassen.

Szablewski hoopt dat dat ook gebeurt. “Ik vind mijn achtste plaats een belediging voor mijn sociaal-democratisch profiel. Dat heb ik ook tegen de adviescommissie gezegd.” Daarnaast vindt het raadslid dat het evenwicht zoek is. “Dit is een hele drastische vernieuwing met vier nieuwelingen bij de eerste zeven. Ik mis ook de afspiegeling. Dat is niet goed voor de partij. Je hebt te maken met een aantal lastige dossiers en het duurt gewoon enige tijd voordat je ingewerkt bent.”

Afdelingsvoorzitter Hans van Brummen geeft aan dat het bestuur het advies van de commissie heeft overgenomen en heeft voorgelegd aan de leden. “Ik wil nu nog geen reactie geven op personen en plaatsen”, aldus de voorzitter. Dat Szablewski probeert hoger te komen op de lijst, dat respecteert hij. “Zo werkt dat bij een democratische partij.”

De kandidaatsraadsleden mogen tijdens de ledenvergadering hun hand opsteken als ze vinden dat er gestemd moet worden over een plek hoger op de lijst. Szablewski gaat dat zeker doen. “Ok vind dat ik op een verkiesbare plaats thuishoor.”