Foto Peter Visser
Foto Peter Visser

‘Dat geklungel moet een keer afgelopen zijn’

Politiek

BREDA - De Bredase politieke partijen beseffen is dat ook de gemeente iets moet doen richting NAC . “Het is niet in het belang van de stad om NAC failliet te laten gaan”, stelt Bernie van de Berg (Breda ‘97). Het voorstel van het college om de huur van NAC met iets meer dan drie ton per jaar te verlagen, is echter geen applausnummer. “Dat geklungel moet een keer afgelopen zijn”, aldus SP-leider Patrick van Lunteren.

Het is voor de politieke leiders in de Parel van het Zuiden overduidelijk zoeken naar de juiste balans. De raadsfracties mogen zich tijdens de commissie bestuur van aanstaande dinsdag uitspreken over het voorstel.

Precedent
Dan komt ook aan de orde, of dit geen precedent schept. John Stubenitsky van Leefbaar Breda/GemeenteBelangen Breda, denkt van niet. Hij staat positief tegenover het voorstel. “We staan met de rug tegen de muur, want als de boel bij NAC klapt, hebben we een mooi stadion waar we helemaal niks aan hebben en wat nauwelijks iets waard is en kost het vele miljoenen.”

Paul de Beer (D66) ziet andere huurders van gemeentelijk vastgoed nog wel bij de gemeente aankloppen. “Wij vragen ons af of het verantwoord is om de renteverlaging enkel te laten gelden voor NAC en niet voor andere huurders van gemeentelijk vastgoed.” Patrick van Lunteren (SP) is eveneens sceptisch. “Een precedentwerking hangt af van het type maatwerk dat de wethouder met NAC overeenkomt.”

Europa
Stubenitsky denkt dat de voorgestelde korting het maximale is wat de gemeente mag en kan doen van Brussel. D66-voorman De Beer vraagt dat zich af. Dat het college de risico’s voor de gemeente probeert te beheersen, klinkt hem logisch in de oren.”De fractie is echter sceptisch over de omvang van deze huurverlaging. De gemeente nadert hiermee de grenzen van ongeoorloofde steun.”

Breda’97 staat positief tegenover het voorstel. “Alles overwegend is het niet in belang van de stad Breda om volgende week NAC failliet te laten gaan”, stel Bernie van de Berg. “Streven zou moeten zijn, in overleg werken aan een scheiding op korte termijn van dit ongelukkige huwelijk. En het op tafel gelegde voorstel van het college ziet Breda’97 als een eerste stap in deze.”

Niets doen is geen optie, stelt Gaston de Jong namens Trots. "Ik zie verder ook geen andere alternatieven. De financiers haken af als de gemeente niet deels meebeweegt en een rijke suikeroom, zoals bij Vitesse, is niet in beeld."

Geklungel
De SP stelt nog niet te kunnen beoordelen of dit een goed voorstel is, stelt Patrick van Lunteren, die klare taal spreekt richting de club. “De SP heeft grote moeite met het feit dat het NAC na 10 jaar en vele reddingsacties van supporters en gemeente nog steeds niet is gelukt een fatsoenlijk bestuur en een deugdelijke organisatie neer te zetten. Dat geklungel moet een keer afgelopen zijn.”

Daar is de VVD het mee eens. “Vanaf 2003 komt NAC steeds terug met de boodschap ‘het is ons niet gelukt’”, stelt Daan Quaars. “Ons uitgangspunt is dat het de Bredase burger zo min mogelijk gaat kosten. Het is echter kiezen tussen twee kwaden. Er zijn niet veel alternatieven.”

Cees van der Horst (BOB) staat achter het plan, mits binnen de Europese regels. "Wat ons betreft wordt het hele huurcontract opnieuw opgesteld. Nu betaalt NAC blijkbaar het eigenaarsdeel en het huurdersdeel van de OZB. Dat is raar." Volgens hem is NAC een zieke patiënt die geholpen moet worden. "Het plan van het college en het plan bij NAC ziet er goed uit."

De PvdA heeft nog geen standpunt ingenomen, zo laat fractievoorzitter Miriam Haagh weten. “We gaan ons hierover eerst met de hele fractie buigen.”