De pre-verkiezingseditie van Karaktur. foto Pepijn Nagtzaam
De pre-verkiezingseditie van Karaktur. foto Pepijn Nagtzaam

Nieuwe opzet Karaktûr wekt wrevel bij lokale partijen

Politiek

BREDA - De uitwerking van de vernieuwde opzet van het Bredase politieke café Karaktûr is tegen het zere been van John Stubenitsky (Leefbaar Breda). Hij vindt dat de vertegenwoordigers van de lokale partijen worden buitengesloten. “Ik ga met protestborden naar het stadhuis.”

Het politiek café wordt zondag voor het eerst ook opgenomen door BredaNu. Daarom zijn er aan de hand van vier thema’s discussies. Naast ouderen en populisme in de politiek zijn dat Achter de Lange Stallen en de opvang van de verslaafde dak- en thuislozen. “Dat zijn lokale thema’s, waarover lokale partijen aan het woord zouden moeten worden gelaten”, briest Stubenitsky. Nu mogen Patrick van Lunteren (SP) en Paul de Beer (D66) in debat over Achter de Lange Stallen en Daan Quaars (VVD) en Miriam Haagh (PvdA) over de dak- en thuislozenopvang.

Stubenitsky staat niet alleen in zijn kritiek. Bernie van den Berg (Breda ’97) is weliswaar gematigder in zijn toon, maar zo zegt hij: “Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Het is niet de eerste keer en wij lokalen krijgen al niet zoveel aandacht.” Hij hoopt dat hij vanaf de zijlijn nog inbreng kan hebben, zegt hij. “Maar dat is toch anders.” De orde gaat hij niet verstoren, zo voegt hij daar via mail aan toe. "Ik zal overleggen met de fractie of wij aanwezig zullen zijn."

Karaktûr wordt georganiseerd door de gezamenlijke politieke partijen. Een van de uitvoerders geeft in een reactie aan dat de opmerkingen van Stubenitsky bekeken gaan worden. “We hebben nog twee dagen. Ik ga het zeker in de groep gooien. Het is zeker niet de bedoeling de kleine partijen buiten te sluiten.”

De vernieuwde editie van het politiek café gaat sowieso geëvalueerd worden, stelt hij. Dan wordt ook bekeken of de opzet met vier gesprekken van een half uur aan de hand van vier thema’s goed is uitgepakt.