Bij het Spanjaardsgat staat sinds vrijdag een plaquette die herinnert aan de bevrijding van de Fransen. foto ImiraFoto
Bij het Spanjaardsgat staat sinds vrijdag een plaquette die herinnert aan de bevrijding van de Fransen. foto ImiraFoto

Onthulling Plaquette zet tijd even tweehonderd jaar terug

Cultuur

CENTRUM - Bekend is de bevrijding van Breda in 1944. Minder bekend is in 1813, de bevrijding van de Fransen. Dit herdenkt de stichting Limburgse Jagers tijdens de jaarlijkse viering van haar Phaffdag. Als aandenken is er vrijdagmiddag een plaquette geschonken aan Breda.

Wie zich rond een uur bij het Spanjaardsgat begaf, waande zich even twee eeuwen terug in de tijd. Soldaten in kledij van de 19e eeuw, oude karabijnen in de aanslag. Met geweerschoten werd de aandacht gevraagd van de aanwezigen en kreeg de onthulling een officieel tintje.

Dat de onthulling plaatsvond op op de Phaffdag, past bij de tradities van het Phaffregiment, dat in 1813 opgericht is. Die tradities leven voort in het hedendaagse 42e bataljon Limburgse Jagers uit Oirschot. Bij gelegenheid van het 200-jarig bestaan vierden 150 deelnemers vrijdag op het Kasteel van Breda de jaardag. Met het aanbieden van het plaquette aan de Nieuwe Prinsenkade toonden zij hun historische en krijgskundige verbondenheid met Breda.

Breda heeft naast een lange historische verbondenheid met de Oranje-Nassaus ook een eeuwenlange functie gehad als een grote garnizoensplaats. Met tegenwoordig nog de Seeligkazerne, de Trip van Zoudtlandtkazerne, het Kasteel van Breda met de Nederlandse Defensie Academie en het hoofdkwartier van het Commando Luchtstrijdkrachten is Breda nog steeds een belangrijke plaats binnen de Defensieorganisatie.

Voordat het plaquette werd onthuld en aangeboden wordt aan wethouder Alfred Arbouw, zijn er toespraken van de Regimentsoudste, Regimentcommendant en de wethouder.