Sint is terug naar Spanje, dus verrijst de Kerstboom op de Grote Markt. foto ImiraFoto
Sint is terug naar Spanje, dus verrijst de Kerstboom op de Grote Markt. foto ImiraFoto

Op de Grote Markt groeit weer een kerstboom

Algemeen

CENTRUM - De Sint is nauwelijks het land uit, zijn ‘concurrent’ de Kerstman neemt zijn plek al weer in. Om half drie vanmiddag is op de Grote Markt de bouw van de kerstboom begonnen. Met zeven man sterk wordt er gewerkt aan de opbouw van de boom. Zaterdag om vijf uur is de kerstboom klaar.

Een kerstboom optuigen kan iedereen wel. De kerstboom die op de Grote Markt komt, is weer van een heel ander kaliber. Om dit gevaarte te bouwen moet er eerst een hele constructie in elkaar geknutseld worden. De zeven mannen plaatsen daarvoor eerst een ijzeren frame.

In totaal komen er eenenveertig kerstbomen in het frame. Samen vormen ze een geheel. Met contragewichten gevuld met vierduizend liter water wordt de boom op zijn plaats gehouden, zodat ook een storm als die van donderdag geen kans heeft de sfeer te verpesten.

Om alle eenenveertig kerstbomen op hun plaats te krijgen wordt er gebruik gemaakt van onder meer een hoogwerker en heftruck. Bert Lijsen, de ‘hoofdkerstboombouwer’, doet dit al voor het veertiende jaar op rij. Ook de andere bomenbouwers weten hoe dit klusje moet, samen hebben ze bijna een eeuw boombouwervaring.

Ervaring die ze niet alleen in Breda hebben opgedaan. De mannen bouwen ook stellages bij North Jazz Sea en Lowlands. En laatst zorgde Bert ook nog voor het opbouwen van de kerstboom die gebruikt wordt in het reclamespotje van de Jumbo.