foto Marjory van Twist.
foto Marjory van Twist.

Nieuwe liberale partij in de maak voor Breda: KVV

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Breda krijgt een nieuwe liberale partij. 22 december stelt de KVV, zoals de partij gaat heten, het verkiezingsprogramma vast. De dag erop gaan de oprichters naar de notaris en daarna direct door naar het stadskantoor om zich in te schrijven voor de verkiezingen.

Initiatiefneemster is Marjory van Twist, oud-lid van de plaatselijke VVD en zelfbenoemd stadspionier. “Het liberale gedachtengoed is de basis van de partij”, vertelt de enthousiaste Van Twist. “Maar denk ook aan zaken als erkenning, waardering, respect, relativeringsvermogen en humor.”

Een programma heeft de partij nog niet. “Wij beginnen met de branding, de marketing. We gaan 15 december eerst vaststellen waar KVV voor staat, wat ons beeldmerk wordt en hoe we ons gaan laten zien aan de stad. Daarna volgt het programma.”

Dat de politieke lijnen nog niet uitgezet zijn, betekent niet dat ze geen ideeën heeft. “Bij vraagstukken op het gebied van ruimtelijke ordening zoals Achter de Lange Stallen, studentenhuisvesting en het station gaat het alleen maar over geld. De gemeente is bezig haar vastgoed ten gelde te maken, daardoor gaat het niet meer over ideeën. Het gaat erom mooie visies neer te zetten voor de stad.”

Volgens Van Twist hebben ‘we’ het allemaal veel te ingewikkeld gemaakt met elkaar. “We moeten af van alle bijregeltjes. Belasting is bedoeld voor zaken die we gemeenschappelijk nodig hebben, verder niks. Een ondernemersfonds van belastinggeld? Niet dus. Dat is aan ondernemers samen, aan de markt.”

De Bredase woonde zestien jaar in het Caribisch gebied. “Ik zie veel overeenkomsten tussen het liberalisme en de manier waarop daar politiek wordt bedreven. We moeten weer terug naar vertrouwen. Vertrouwen geven en dan stapje voor stapje toewerken naar meer eigen verantwoordelijkheid. We moeten weer terug naar de basis.”

“We moeten weer terug naar de jaren vijftig. Aanpakken. Dat kan zeker, als we praktisch te werk gaan en niet alles tegelijk aanpakken, maar stap voor stap. Uiteindelijk wil ik dat buitenlanders die zich om wat voor reden dan ook hier hebben gevestigd zich meer thuis gaan voelen en dat Nederlanders zich weer net zo vrij gaan voelen als vroeger. Ik heb vertrouwen in het systeem en in de gemeenschap, maar we moeten terug naar de basis.”

Van Twist hoopt dat de komende dagen meer mensen zich aanmelden bij haar partij. Ze denkt dat ze ook mensen van bestaande partijen zover kan krijgen dat ze de overstap maken. Samen moeten ze gaan uitmaken waar KVV voor staat. Zelf heeft ze verschillende interpretaties, zo schrijft ze: “Katholieke VrijetijdsVereniging of gewoon Kies Voor Vrijheid! In elk geval heb ik gemerkt dat de afkorting in Breda nostalgie oproept: Katholieke VrouwenVereniging, Kort Verband Vrijwilliger.”

De eerste bijeenkomst is 15 december van 20.00 tot 22.00 uur in Buurthuis Geeren-Noord.