Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

Breda moet zich niet rijk rekenen met stadion

Politiek

ANALYSE - Na terechte kritische opmerkingen over hoe NAC nu toch weer in financiële nood gekomen kan zijn, gaat de commissie bestuur dinsdagavond zeer waarschijnlijk akkoord met het voorstel van het college. Eerder was al duidelijk dat de financiers akkoord gingen.

Daarmee wordt de vergoeding die NAC betaalt voor het gebruik van het stadion 325-duizend euro per jaar lager. Daarnaast investeert de gemeente in het stadion, nodig vanwege achterstallig onderhoud.

Breda legitimeert die huurverlaging onder meer door te stellen dat NAC dan zijn status als hoofdhuurder kwijt is. Daarmee zou de weg vrij zijn voor andere evenementen op de grasmat van het Rat Verleghstadion.

Uiteraard is dat op papier helemaal in orde. De praktijk zal weerbarstiger blijken. Het stadion is op dit moment niet geschikt voor evenementen op het veld. De vluchtwegen zijn onvoldoende en de vergunning laat nu ook niet meer dan een man of vijfendertig toe op het veld, zijnde twee elftallen en begeleiding.

Evenementen als concerten zijn dus pas mogelijk als de vluchtwegen worden aangepakt. Dat vergt dus een extra investering. Daarnaast moet dan ook de toegang tot het veld worden aangepast. De opgang naast het uitvak is te klein voor vrachtwagens. Aanvoer van podia, lichtinstallaties en dergelijke is daardoor lastig.

Mochten al deze praktische bezwaren opgelost worden, dan moet het bestemmingsplan aangepast worden. Incidentele evenementen zijn nu toegestaan, worden die structureel dan moet dit opgenomen worden in het bestemmingsplan, zo erkende wethouder Arbouw vorige week. Overigens is maar de vraag of er behoefte is aan een concertlocatie van dergelijke omvang, naast Ziggo Dome, HMH, Ahoy, Gelredome en Arena, die beter geschikt zijn voor evenementen.

In 2009 keek voormalig directeur Theo Mommers al eens naar de mogelijkheden. Het zijn overigens plannen die ook Stefaan Eskes al uitte en waarvan hij aangaf dat ze zouden worden opgenomen in de evenementennota van de gemeente Breda. Dat laatste is gebeurd: “In 2003 is in het convenant met NAC Breda afgesproken dat zij het stadion voor meerdere doeleinden gaan gebruiken teneinde staatsteun te voorkomen. Evenementen in het stadion wordt als mogelijkheid onderzocht.”

Samengevat: het is goed om te onderzoeken voor de gemeente Breda, maar verwacht er niet teveel van.