Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

Breda verlaagt huur NAC; faillissement afgewend

Algemeen

BREDA - Een faillissement voor NAC is afgewend. De commissie bestuur heeft daar dinsdagavond over gesproken naar aanleiding van een voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

NAC-directeur Justin Goetzee zegt blij te zijn. De kritiek en zorg van de commissieleden noemt hij 'volkomen legitiem'. "Als je kijkt naar de recente geschiedenis van NAC is dat ook helemaal niet vreemd. Ik ben blij met de goede, inhoudelijke discussie die gevoerd is. En blij voor NAC, natuurlijk."

De gemeente zal de huur nu voor vijf jaar met iets meer dan drie ton verlagen. Ook de 21 financiers van NAC Breda spraken zich al uit voor het voorstel. Verantwoordelijk wethouder Arbouw gaf al wel aan een andere band met de club te willen. "Anders staan ze over drie jaar weer aan de deur." De gemeente gaat de komende drie jaar met NAC kijken hoe de club in de toekomst stabieler kan opereren.

Met de aanpassing van het huurcontract, die ingaat op 1 januari 2014, is NAC niet langer exclusieve huurder van het stadion. Vanaf dat moment kan de gemeente ook met andere partijen afspraken maken over eventueel gebruik van het stadion.

Als het tot een faillissement zou zijn gekomen zou het stadion, dat inclusief de grond in de boeken staat voor € 17,8 miljoen, zijn waarde verliezen. In dat geval zou de gemeente het stadion aanzienlijk moeten afwaarderen. De lagere huur wordt mogelijk gemaakt door het verlengen van de afschrijftermijn van het stadion. Deze gaat van dertig naar veertig jaar.

Update 11 december
Het college van Breda heeft zoals verwacht woensdagochtend definitief besloten het huurcontract voor het voetbalstadion tussen de gemeente en NAC Breda aan te passen. Uit de bespreking in de raadscommissie Bestuur van 10 december bleek steun voor het voorstel van het college, aldus wethouder Arbouw, die namens het college uitsprak dat dit is niet het einde van de crisis is 'maar het begin van een zoektocht naar een nieuwe verhouding met de club'. Hij stelt hierover zo snel mogelijk in gesprek te willen met ondernemers en andere belanghebbenden in de stad om te onderzoeken wat de andere mogelijkheden zijn van het stadion en de omgeving.