NAC speelt met 2-2 gelijk tegen FC Groningen op 30 november 2013. foto Peter Visser
NAC speelt met 2-2 gelijk tegen FC Groningen op 30 november 2013. foto Peter Visser

Kopzorgen Breda om 'duivels dilemma' rond NAC-steun

NAC

BREDA - NAC Breda is voorlopig gered, nu de gemeente de stadionhuur met 325.000 euro verlaagt. Daarnaast komt er veel hulp van externe financiers. In de commissievergadering van dinsdagavond werd steun uitgesproken voor de club, maar ook flinke kritiek. “NAC is een bedrijf, en moet eigenlijk zijn eigen broek ophouden”, aldus GroenLinks.

Verschillende partijen voelden zich met de rug tegen de muur gezet. Als het college niet zou besluiten om NAC te helpen, dan zou de club failliet gaan en het stadion, dat in de boeken staat voor bijna 18 miljoen, zou veel van de waarde verliezen. “Dit is dan ook geen redding voor NAC, maar een redding voor gemeente Breda”, sprak Piet Hein Scheltens van GroenLinks.

PvdA deelde de mening van GroenLinks. “Bij een bedrijf hoort begrotingsdiscipline voorop te staan”, stelde Miriam Haagh. Er moet gezorgd worden dat NAC een stabiele en solide basis heeft.”

“De hulpvraag is eigenlijk te laat, maar niets doen en geen hulp verlenen gaat ook niet werken. Dat is geen optie”, meende Gaston de Jong van Trots. Dat gevoel had ook het CDA. Peter Elbertse benadrukte dat de wijze waarop de hulp wordt gevraagd ‘geen schoonheidsprijs verdient’. “Het CDA kan instemmen met het voorstel, maar dat is het dan ook.”

'Faillissement is voor niemand goed'
Naast enige wrevel werd duidelijk dat de commissieleden toch voor de huurverlaging zijn. “In de huidige tijd is het niet in het belang van de stad om aan te sturen op faillissement”, vond Bernie van de Berg (Breda’97). Van de Berg sprak zijn waardering uit voor het voorstel van wethouders Boelema en Arbouw.

Wethouder Arbouw toonde begrip voor de gedachten. “Uiteindelijk gaat het erom dat de gemeente de minste schade oploopt. Dus je moet belangen afwegen en koers bepalen. Het is tijd dat NAC en Breda tot een nieuwe relatie komen. Dit voorstel maakt dat we tijd winnen om te onderzoeken hoe we uit deze wurggreep kunnen komen.”

Drie jaar tot een nieuwe oplossing
De zoektocht naar een nieuw model waarin NAC moet gaan opereren gaat maximaal drie jaar duren. “Bij wijze van spreken beginnen we morgen met praten”, zegt Arbouw. “We wachten niet af, maar gaan zo snel mogelijk op zoek naar oplossingen.” NAC-directeur Justin Goetzee gelooft dat het mogelijk is om binnen drie jaar financieel stabiel te zijn. “Daarvoor gaan we met alle betrokken partijen praten.”

Als dat eerder mogelijk is, dan is dat alleen maar goed. “We willen voorkomen dat dezelfde situatie nog een keer ontstaat”, sprak wethouder Boelema. Het liefst ziet zij dat een externe partij het stadion koopt.

Onderhoud
Naast de huurverlaging draagt de gemeente ook bij in het onderhoud van het stadion. Naast de huurverlaging draagt de gemeente ook bij in het onderhoud van het stadion. De bijdrage van de gemeente, die zo’n 250.000 euro gaat bedragen, is voornamelijk gericht op onderhoud dat kapitaalvernietiging moet voorkomen en belangrijk is voor de veiligheid.

D66 stelde kritische vragen over dat onderhoud. “Gaat de gemeente het zelf onderhouden of wordt het overgemaakt naar NAC?”, vroeg Paul de Beer zich af. “En hoe baken je dat bedrag van 250.000 euro af?”. Dat vroeg ook Patrick van Lunteren (SP) zich af: “Waar zit het plafond voor het college?”

Daarbij vroeg D66 zich ook af of de maatregelen toe te passen zijn binnen de Europese regelgeving. “Deze constructie heeft wel iets weg van staatssteun”, wat niet toegestaan is binnen die regelgeving. Hij kreeg daarbij bijval van de SP. De PvdA gaf aan dat het met de huidige informatie erop lijkt dat het voorstel legaal is, maar benadrukte wel dat de Europese regelgeving leidend is. “Daar moeten we ons dus zeker aan houden”, zei Miriam Haagh. Volgens de wethouder ligt er hier geen probleem.