Afbeelding

‘We moeten de stad weer in beweging krijgen’

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - De lokale overheid moet een andere rol op zich nemen. Dat stelt de PvdA in haar verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. “De lokale overheid moet echt een aanjager zijn, en actief ruimte geven aan nieuwe initiatieven.”

Dat zegt lijsttrekker Miriam Haagh in een toelichting op het verkiezingsprogramma Met Passie voor Breda (pdf). “Als je kijkt naar sociale zaken en werkgelegenheid dan ligt daar een grote opgave. Het is een illusie dat je iedereen die in de kaartenbak zit met een uitkering aan een baan krijgt. Je kunt wel kijken of mensen kunnen starten met een eigen onderneming met behoud van een deel van hun uitkering. Dan participeren ze wel in de maatschappij en weten ze ook weer hoe het is om geld te verdienen.”

Speerpunten
Het verkiezingsprogramma kent vijf speerpunten. ‘Verbinden en stimuleren’, ‘Inzetten op sociale en innovatieve economie’, ‘Werk’, ‘Kunnen meedoen en rekenen op zorg’, ‘Geef de jeugd de toekomst’. “Deze speerpunten zijn eigenlijk al naar voren gekomen in de bijeenkomst voor leden en andere Bredanaars die we in maart in Bloos hebben gehouden.”

Daarna ging de lijsttrekker met leden van de programmacommissie de stad in. “Werkbezoeken afleggen en ook kijken welke mogelijkheden bedrijven zien. Er is veel tot stilstand gekomen in de stad door de crisis. We moeten veel doen om dat weer op gang te krijgen.”

Regeltjes
Haagh stelt dat het huidige college te star kijkt naar de regeltjes. “Daardoor verdwijnt er veel. Zie wat er gebeurd is met subsidies aan vrijwilligersorganisaties. Voor de hulpdienst in Ulvenhout betekent dit dat ze ermee stoppen, waar het alleen gaat om een onkostenvergoeding. Zij helpen de allerarmsten, als je dit soort hulp als overheid moet betalen is dat onbetaalbaar.”

“Het gaat om de menselijke blik, niet alleen om de cijfers. Zoals we ook in onze speerpunten aangeven: we moeten verbinden en stimuleren”, aldus Haagh. In het programma staan ook tal van concrete actiepunten. Zo pleit de partij voor een transferium en moet wat de PvdA de subsidie aan MOTI naar beneden omdat het museum volgens de partij van onvoldoende betekenis is voor Breda. Ook moet er weer een bibliotheekvestiging komen in Breda-Noord.

Acht zetels
Wanneer is Haagh tevreden: “Als we de acht zetels die we nu hebben weten te behouden. Het is onze uitdaging om te laten zien dat de PvdA ertoe doet in Breda. Wij vinden dat het anders moet. Er is een groot verschil tussen loslaten en wijzen op zelfredzaamheid of stimuleren. Wij vinden dat loslaten geen optie is. Dat vraagt om een menselijke blik, niet alleen om een blik op de cijfers. Het gaat erom: hoe waardeer je de inzet van mensen.”