foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Brabants Museum niet verder met Breda’s Museum

Cultuur

BREDA/DEN BOSCH - Het Noord-Brabants Museum ziet op dit moment geen brood in verregaande samenwerking met het Breda’s Museum. Directeur Charles de Mooij stelt een gebrek aan visie en ambitie te zien bij het Bredase gemeentebestuur.

“Wij denken dat het op dit moment niet mogelijk is om samen te werken”, stelt de directeur. “Als we gaan samenwerken dat willen we er een succes van maken. Dan gaat het erom dat je elkaars uitgangspunten deelt. Bij Breda zit er te weinig beweging in.” Bij de gesprekken om tot een samenwerking te komen, gingen de partijen uit van het eerder gepresenteerde plan Van Laarhoven. “Die uitgangspunten halen we dus ook niet”, aldus De Mooij.

Wethouder Selcuk Akinci (GroenLinks) sorteerde in de toekomstplannen voor het Breda’s Museum al voor op een samenwerking. Zo zette hij de reorganisatie door, ondanks dat in september al duidelijk werd dat 2014 beschouwd werd als een overgangsjaar.

Het doorzetten van die reorganisatie zorgt voor een wankele basis voor de een mogelijk samengaan, bevestigt De Mooij. “Als alleen de bezuinigingsopdracht geldt, dan doe je het museum tekort. Een stad als Breda verdient een eigentijdse hotspot.” Akinci heeft als opdracht van de raad om 1 miljoen euro te bezuinigen op het museum. De discussie over de toekomst van het museum zorgde in 2012 voor het terugtreden van wethouder Willems.

Volgens De Mooij gaat het niet om het geld. “Uiteindelijk komt dat aan de orde, maar het gaat in eerste instantie om visie en ambitie. Die mis ik Breda.”

De gestrande gesprekken zijn voor het CDA aanleiding om hierover schriftelijke vragen te stellen aan de wethouder. De fractie wil weten wat dit betekent voor het Breda’s Museum en of de collectiehouders op de hoogte zijn van het resultaat van de besprekingen en wat dit betekent voor de collectie.

Het CDA stuurt in de vragen aan op samenwerking tussen Breda’s Museum, MOTI en Huis van Beeldcultuur. Volgens het CDA is daarvoor binnen deze organisaties draagvlak. Vragensteller Peter Elbertse wil weten of het college bereid is om de Bredase museale organisaties te stimuleren tot samenwerking. Samen zouden ze ook een visie moeten ontwerpen.