Poetin duikt met de Bredase duikboot C-Explorer 5 naar het wrak van de Oleg. foto Presidential Press and Information Office
Poetin duikt met de Bredase duikboot C-Explorer 5 naar het wrak van de Oleg. foto Presidential Press and Information Office

Duikbootfabrikant Breda in Aziatische stroomversnelling

Economie

BREDA - De Bredase duikbootfabrikant U-Boat Worx gaat samenwerken met Exa Limited. Hierdoor wil U-Boat Worx haar aanwezigheid in Zuidoost-Azië uitbreiden en de productiecapaciteit vergroten. Het Aziatische bedrijf gaat opereren als ambassadeur van de duikbootfabrikant.

De samenwerking is tweeledig. Enerzijds heeft Exa Limited geïnvesteerd in U-Boat Worx, anderzijds wordt samen met het Bredase bedrijf een strategie ontwikkeld om de duikboten in Zuidoost-Azië in de markt te zetten. “We waren toe aan een volgende stap”, vertelt Erik Hasselman van U-Boat Worx. “We zijn blij dat het lukt om in de huidige economische markt te groeien. We hebben daarom ook besloten om die markt zelf deels te creëren.” Hoe bekender het bedrijf wordt, hoe beter. “Nu zitten we dan ook in een stroomversnelling”, stelt Hasselman.

U-Boat Worx, opgericht in 2005, is ‘s werelds grootste fabrikant van miniduikboten. Het bedrijf ontwerpt, maakt, test en verkoopt de duikboten, die kunnen opereren op dieptes van 100 tot 1000 meter. “Daarnaast ondersteunen we kopers na aanschaf van de duikboot, zodat ze er zo veel mogelijk lol aan kunnen beleven.”

Buiten plezierduikbootjes ontwikkelt het bedrijf ook boten die bedoeld zijn voor researchdoeleinden. “Dan trainen we ook de mensen die er mee moeten werken en passen we de boot aan naar wens van de kopers. Daarbij kun je denken aan een grijparm, lampen of een sensor, afhankelijk van de behoefte”, vertelt Hasselman.

Het bedrijf heeft inmiddels 12 duikboten in de vaart. In juli kwam U-Boat Worx in het nieuws omdat de Russische president Vladimir Putin met een van de bootjes naar een wrak dook.

Exa Limited is een bedrijf van Tan Sri Lim Kok Thay, voorzitter van de Genting Group. Die Genting Group heeft banden met verschillende industriën: het is vertegenwoordigd in energie, oliepalmplantages, vastgoed, biotechnologie, gas, resorts, cruiseschipbedrijven en nog veel meer. Nu dus ook in Breda met U-Boat Worx.