De uitreiking van de Chris van Faassen-penning 2013. foto Peter Visser
De uitreiking van de Chris van Faassen-penning 2013. foto Peter Visser

Chris van Faassen-penning 2013 naar Willem Vermeulen

Algemeen

BREDA - Willem Vermeulen en de vrijwilligers van Belcrum Beach zijn vrijdag uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar 2013 in de gemeente Breda (foto's). Zij kregen de Chris van Faassen-penning 2013. De groep Jonge Ondernemende Moeders ontving uit handen van wethouder Bob Bergkamp de Aanmoedigingsprijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt.

“Hij was en is de constante factor in mijn bestaan de afgelopen jaren!”, vertelde e´e´n van de clie¨nten over Chris van Faassen-penning winnaar Willem Vermeulen. De 62-jarige vrijwilliger van het jaar 2013 heeft in zijn leven een indrukwekkend sociaal cv opgebouwd. Naast het feit dat hij actief is voor het Stedelijk Kompas, jarenlang vrijwilliger was bij SOS Hulptelefoon en voorzitter bij familieraad Lucia is hij in 1994 gestart bij het oorspronkelijke Buddy project. Na het samengaan van meerdere projecten is hij sinds 1998 actief voor HOOM.

De vrijwilligers van Belcrum Beach krijgen de prijs voor het project dat ‘binnen een half jaar hard werken uitgroeide tot een goed bezochte gratis voorziening voor heel cultureel en strand minnend Breda’, aldus de jury. “Het project is een voorbeeld van burgerkracht en out-of-the-box denken en cree¨ert tegelijkertijd een stukje bewustwording over wat je allemaal nog kunt met weggegooide spullen.”

Door hun grote rol van betekenis in de wijk en de enorme groei die zij in een korte tijd hebben meegemaakt zijn de Jonge Ondernemende Moeders (JOM) winnaar van de eerste aanmoedigingsprijs in de geschiedenis van de Chris van Faassen-penning. “JOM zorgt voor saamhorigheid in de buurt vanuit een actieve en positieve beweging.”

Breda Actief ontving dit jaar in totaal 56 aanmeldingen. Een zevenkoppige jury nomineerde uiteindelijk vijf individuen en zes groepen. Van de negentien aangemelde individuen werden behalve Willem Vermeulen, ook nog Ria Dingenouts (Stichting Elisabeth Overakker), Jan van Doesburg (Schaats- en Skeeler Vereniging Breda), Bram Vullings (Breda Barst) en Redgan van Sauers (Stichting Aya) genomineerd.

De uitreiking vond vrijdagavond plaats in Sibelicious, van de NHTV Academy of Facility Management.