Afbeelding

Academielezing over de wijkagent

Algemeen

BREDA - Sjaak Khonraad, lector Integrale Veiligheid van Avans Hogeschool, houdt woensdag 18 december samen met politiecommissaris Jan Kort een academielezing over het werk van de wijkagent.

De Nederlandse politie kent de zogenaamde ‘gebiedsgebonden politiezorg’. Daarbij streeft zij naar integratie in de lokale maatschappij van de wijk. De wijkagent vervult een schakelfunctie. Hij of zij probeert een relatie op te bouwen met de wijkbewoners, die tegenwoordig ook graag als partner willen meedenken en -doen.

Khonraad en Kort presenteren de wijkagent als een ‘voorbeeldig frontlijnwerker’. Want de wijkagent is degene die de wijk kent. Die achter de voordeur van de bewoners komt. Bij hen thuis aan de keukentafel zit.

De sprekers laten zien dat de wijkagent permanent moet laveren en manoeuvreren. Tussen wat in de wijk nodig is en de formele mogelijkheden. Wet en regelgeving natuurlijk, maar ook keuzes vanuit de politiek en de eigen organisatie. Moet een wijkagent gebruik maken van sociale media. Mag de agent ook twitteren?

Sjaak Khonraad doet onderzoek naar, wat wel wordt genoemd, problematische groepen in de samenleving. Sinds 2004 is hij betrokken bij het onderzoek naar wijkagenten. Vanaf 2009 is hij als lector Integrale Veiligheid verbonden aan Avans Hogeschool. Jan Kort is als voormalig waarnemend districtschef van de politie in Brabant Noord lange tijd direct betrokken geweest bij de ontwikkeling van het werk van de wijkagent ‘nieuwe stijl’.

Bijwonen van de Academielezing is gratis.
Avans Hogeschool, Hogeschoollaan 1, Breda.
Tijd: 19.30-21.00 uur. Aanmelden op www.avans.nl.