Het nieuwe station groeit zienderogen. Bij een kijkje binnen de poorten blijkt dat des te meer. foto Jorgen Janssens
Het nieuwe station groeit zienderogen. Bij een kijkje binnen de poorten blijkt dat des te meer. foto Jorgen Janssens

Sneak preview station Breda Centraal (foto’s)

Algemeen

BREDA - Station Breda Centraal, zoals de bouwcombinatie het noemt, giert de grond uit. De laatste maanden zijn de vorderingen haast dagelijks zichtbaar. BredaVandaag.nl-fotograaf Jorgen Janssens kreeg een kijkje achter de schermen. Een sneak preview van het Station van de toekomst.

Al is dat laatste natuurlijk gevaarlijk in Breda: iets ‘van de toekomst’ noemen. Voordat je het weet is het onderwerp een allesomvattend begrip, maar geen gebouw. Zie de Bibliotheek en het Buurthuis. Het wachten is op het Museum van de Toekomst.

Maar nu het station, Breda Centraal. De verschillende panden krijgen al een smoel. Zoals Gebouw K (2), waar kantoren komen, maar ook het busplatform (6). De helling naar het parkeerdek (4) oogt wat smal. Van opzij is te zien hoe lang en naar welke hoogte (10) hij de auto’s brengt.

Tientallen meters lang zijn de gebouwen, duizenden vierkante meters winkels en kantoren komen er. Nieuwe woningen boven het spoor en dicht in de buurt, tegen de buik van de Belcrum. Breda krijgt niet alleen een nieuw station, maar feitelijk een nieuwe wijk. Maar voordat het zover is, wordt er nog flink gewerkt de komende jaren. Stalen balken (5) liggen klaar om bevestigd te worden (13), metselaars zijn links en rechts al bezig met de afwerking (11). Ook op deze zaterdag wordt er beton gestort, gelift, getakeld: kortom, gebouwd.

Waar er nu een smalle tunnel onder het station ligt, krijgt Breda straks een grote doorgang. De brede tunnel die al tijden ligt te wachten krijgt links en rechts al tegeltjes. Ook de roltrappen (25) hangen al op hun plek. Nog wel ingepakt, beschermd tegen bouwstof, maar toch.

Medio herfst volgend jaar moet de noordkant van het station opengaan. Dan wordt de zuidkant geheel afgesloten om daar aan de gebouwen te beginnen. Ook blijft de meer dan honderd meter lange voetgangersbrug nog open.

Werk genoeg dus. Want in 2015 zijn de kantoren en de appartementen boven het spoor aan de afbouw toe.

Bekijk de hele fotoserie van Jorgen Janssens: Binnenkijken bij Breda CS