Kok Dorus Clement uit Breda.
Kok Dorus Clement uit Breda.

Bredase kok Dorus Clement in finale The Taste

Algemeen

BREDA - De ultieme smaak op een lepel zien te krijgen: dat is kort samengevat de uitdaging waarvoor de deelnemers aan het RTL-programma The Taste stonden. Dinsdagavond de finale, met de Bredase kok Dorus Clement (26).

Eigenlijk komt het door zijn vriendin dat hij überhaupt in het programma te zien is. “Zij heeft me opgegeven, voor mij hoefde dat eigenlijk allemaal niet zo”, vertelt Clement. “Toen de uitnodiging voor een gesprek kwam, was ik ook nog heel nonchalant, maar voordat ik het wist stond er een camera voor mijn neus.”

Acht afleveringen heeft hij erop zitten, samen met topkoks Robert Kranenborg en Herman den Blijker. Leerzaam was het. “Ik wil met verse ingrediënten wat lekkers maken. Dat is voor mij eigenlijk heel vanzelfsprekend, ik weet niet beter. Andere deelnemers vertelden dat ook tegen mij: ‘bij zou gaat dat vanzelf’. Dat werd me pas duidelijk tijdens de opnames van het programma.”

Niet dat Clement de afgelopen jaren nooit in de keuken heeft gestaan. Zo werkte hij zo’n zes a zeven jaar bij SED in ‘s Gravenmoer en staat hij sinds 1 oktober als sous-chef in de keuken bij Chocolat in Breda. “Ik hou gewoon van lekker koken. Ik vind ook dat als je jong bent, je dingen moet zien en doen. Dan moet je echt willen koken, een pakje opentrekken dat kan iedereen.”

Van niets iets maken zit dus in zijn systeem. “Ik kreeg ook geen stress van het programma.” Toch was het moeilijker dan hij had gedacht. “In het begin probeerde ik een heel bord op een lepel te proppen. Hoe verder ik kwam, hoe meer ik ging nadenken over de smaak. Ik heb ook echt wel missers gemaakt, bijvoorbeeld tijdens de halve finale. Alleen toen was er een andere deelnemer die het nog erger verprutst had.”

Hoe het hem in de finale is vergaan en of hij naar huis gaat met 25.000 euro, moet dinsdagavond blijken. “Die is ook al opgenomen, maar daar kan ik niks over zeggen”, aldus de kok. En dat hij vanavond met zijn vrienden en familie naar het programma gaat kijken in D'n Heilige Antonius? “Daarover doen allerlei verhalen de ronde, maar het antwoord is: ik en mijn vriendin wonen niet zo groot, en we wilden toch graag met een groepje kijken.”

En na de finale? “Mijn uiteindelijk ambitie is een eigen zaak beginnen. Eten koken, lekkere dingen maken”, zo vat Clement samen.

Finale The Taste, dinsdag 21.30 uur RTL4