Mijn straatwaarde.
Mijn straatwaarde.

Campagne moet jongeren straatroofproof maken

Politie

BREDA - Breda start dinsdag met de campagne ‘Ben jij het waard om beroofd te worden?’. De campagne tegen straatroof is een initiatief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en Koninklijke Horeca Nederland en richt zich op jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar.

Dit jaar werden er in Breda 86 straatroven gepleegd. Vorig jaar waren dat er 98. Uit het landelijke beeld blijkt dat de straatroven vooral op vrijdagavond, zaterdag- en zondagnacht plaatsvonden. Hoewel vaak gedacht wordt dat met name ouderen het slachtoffer zijn van een beroving, wijzen de cijfers anders uit. In Zeeland-West-Brabant was in 2012 ruim de helft van de slachtoffers 24 jaar of jonger. 59% van het totale aantal slachtoffers was man. Van de verdachten was 86% 24 jaar of jonger. Aangezien veel straatroven in het uitgaansleven gepleegd worden en zowel de daders als de slachtoffers vaak jong zijn, is voor de campagne gekozen voor een doelgroep van 16 tot 25 jaar.

De campagne is daarom ook vooral bedoeld om jongeren te informeren over de maatregelen die zij kunnen nemen om straatroof te voorkomen.
Via de website mijnstraatwaarde kunnen jongeren nagaan hoe een straatrover hun straatwaarde inschat en hoe groot de kans is dat zij bijvoorbeeld van hun mobiele telefoon worden beroofd. Gemeente Breda probeert in samenwerking met de politie de jongeren te bereiken via de horecagelegenheden in de binnenstad en via scholen, sociale media, het openbaar vervoer en de bioscoop.

Een straatroof wordt ook wel een high impact crime genoemd. Dat is niet voor niets, want zo’n 20% van de slachtoffers heeft een jaar na de straatroof nog last van psychische problemen. Straatroof is vooral een probleem in de grote steden. De meeste straatroven worden in Amsterdam gepleegd (24%), gevolgd door Rotterdam (19%) en Den Haag (15%). Ook in Schiedam, Almere en Eindhoven vinden relatief veel straatroven plaats. Breda staat, gelet op het aantal inwoners, op de 11e plaats van het aantal gepleegde straatroven.