foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Raad Breda stemt in met Achter de Lange Stallen

Politiek

CENTRUM - De Bredase gemeenteraad heeft haar vertrouwen uitgesproken in het project Achter de Lange stallen. De VOF ADLS mag nu verder met het uitwerken van de daadwerkelijke plannen, nadat toezegging is gekomen te voldoen aan verschillende randvoorwaarden. De meeste fracties zijn tevreden met de randvoorwaarden (flankerend beleid) zoals deze in het voorstel zijn opgenomen.

Deze uiting van vertrouwen betekent niet dat er al gebouwd mag worden, maar de raad neemt een ‘principebesluit’. In principe is de raad voor, mits er dus voldaan wordt aan het flankerend beleid. Giebels (PvdA): “Van niet zo enthousiast een jaar geleden zijn we positiever geworden. Het is goed dat een ontwikkelaar zoveel geld (170 miljoen) wil investeren. Dat zien we als een kans voor de stad. Gaat ADLS onze stad breken of maken, dat is de vraag die we ons moeten stellen.” ADLS zorgt voor 19.000 vierkante meter extra winkelruimte binnen de stad.

Tevreden
Die vraag stelde ook Linda van Beek van CDA zichzelf. “Deze prominente plek verdient ontwikkeling, maar is het wel verstandig? Er waren zorgen over negatieve gevolgen die het kan hebben voor de stad.” Voor John Stubenitsky (Leefbaar Breda) is het duidelijk. “Ik ben tevreden met antwoorden die ik op vragen heb gekregen. De twijfels die ik had zijn voldoende weggenomen om voor te stemmen.”

Ook Breda’97 gelooft in het flankerend beleid zoals dat vastgelegd is. “Deze kans, op deze plek, kunnen we niet laten lopen. Natuurlijk zijn er beren op de weg, maar een en ander is voldoende geborgd.” Binnen dat flankerend beleid vallen bijvoorbeeld het snel vormen van een ondernemersfonds, beleid over leegstand, de aanloopstraten en parkeerbeleid. Daarnaast moet er vijftig procent van de winkeloppervlakte verhuurd ingevuld zijn voordat er gebouwd mag worden. Deze zijn deels gebaseerd op het onderzoek dat Gianotten eerder uitvoerde.

SP principeel tegen
Patrick van Lunteren (SP) ziet echter nog steeds weinig positiefs in het project. “Niet te geloven dat dit de raad heeft gehaald. Dit plan is niet de redding, maar de doodskus voor de binnenstad”, stelde hij. Hij gelooft niet dat het samen met locaties als de Bavelse Berg en Stada Stores past in Breda en is bang voor leegstand. Volgens wethouder Arbouw is dat niet zo. “De detailhandel op die locaties is een hele andere dan die bij de Lange Stallen moet komen. De laatste zal een aanvulling zijn op het aanbod in de binnenstad.”

Ingebouwde zekerheid
Een andere voorwaarde die de gemeenteraad opgenomen wilde hebben was dat de gemeente tót aan het definitieve raadsbesluit niet verantwoordelijk is gemaakt voor kosten die Dura Vermeer en MAB maken in de verdere ontwikkeling van het plan, mits de ontwikkelaars aan de gestelde voorwaarden voldoen. Als de gemeente daarvoor besluit om zonder gegronde reden het plan alsnog af te blazen, dan kunnen gemaakte kosten wél op de gemeente verhaald worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft toegezegd het conceptvoorstel aan de raad te tonen vóórdat er een volledig definitief besluit wordt genomen.

Jaren bezig
Wethouder Meeuwis: “Afgelopen jaren zijn we samen bezig geweest aan een interessante route waarin we de heersende zorg, door de discussie met elkaar, hebben omgebogen tot verantwoordelijkheid nemen. Als ik zie hoe we dit proces met elkaar hebben bewandeld, dan is dit een historisch proces. Het is natuurlijk wel een besluit waarbij we als stad zeggen: wij denken, wij vinden dat als aan onze lijst met voorwaarden is voldaan, dit is wat er moet gebeuren.”

Morgen meer over het project Achter de Lange Stallen.