Afbeelding

BrIM en NAC Breda: stoeltjes in plaats van aandelen

Algemeen

BREDA - Een lening die BrIM (Bredase Investeringsmaatschappij) verstrekte aan het noodlijdende NAC Breda wordt omgezet in het gebruiksrecht van een skybox of meerdere stoelen. NAC Breda wilde de lening in eerste instantie omzetten in aandelen, maar BrIM ziet hiervoor liever een ‘stoelenarrangement’ in de plaats.

BrIM, zijnde onderdeel van de gemeente Breda, wil namelijk financiële ontvlechting met NAC. Een stoelendeal is daarom meer geschikt. De maatschappij heeft nog geen contact gehad met NAC Breda over de omvang en gebruiksduur van de overeenkomst, die per juli 2014 van kracht wordt.

In de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond is gesproken over de kwestie. Hoewel de raad feitelijk geen directe zeggenschap heeft over de investeringsmaatschappij, blijft het een onderdeel van de gemeente en kan de raad richting mee geven. De raad ziet dan ook graag dat het stoelenarrangement gebruikt wordt voor een zo groot mogelijk maatschappelijk doel.

Hoe de stoelen ingezet gaan worden, dat weet de BrIM echter nog niet. “In het verleden hebben we de skybox van de gemeente gebruikt om zakenrelaties te onderhouden. Het heeft altijd een economische lading gehad. We bekijken ook het verhuren van de stoelen als een mogelijkheid. Daarover is echter nog niets duidelijk, we moeten eerst met NAC spreken hierover. Als we meer weten, zullen we dat ook naar de gemeenteraad communiceren”, vertelt Marcelle den Hooglander van BrIM.

In 2014 komt BrIM en haar werkwijze aan bod in de commissievergadering. Dan wordt waarschijnlijk ook de stoelendeal besproken, vertelt Den Hooglander. "We hebben nog een half jaar om alles rond te krijgen. In februari is er zeker meer duidelijkheid."

Bekijk hier het item dat BredaNu maakte over het stoelenarrangement.