foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

‘Breda moet prominente Nelson Mandela-plek krijgen’

Algemeen

BREDA - De Bredase gemeenteraad heeft haar burgemeester en wethouders verzocht om een speciale plek in Breda te vernoemen naar Nelson Mandela. De raadsleden denken hierbij aan een belangrijke weg, straat, maar liever nog aan een plein, om de recentelijk overleden Mandela te eren.

De raadsfracties zien graag dat een eventueel plein zo wordt ingericht dat er mogelijkheden zijn voor dialoog, verbinding en debat, ‘om daarmee de wijze lessen die Mandela ons heeft nagelaten in ere te houden’.

De aanleiding voor het voorstel is een verzoek dat de PvdA kreeg tijdens haar Algemene Ledenvergadering. Daarna werd het raadsbreed overgenomen. Miriam Haagh, fractievoorzitter van de PvdA is blij met deze brede steun vanuit de raad: "Voorbeelden en inspiratiebronnen als Nelson Mandela zijn uniek in deze wereld. Mandela werd om zijn aanpak in Zuid-Afrika niet alleen bewonderd of gerespecteerd, maar hij werd geliefd door miljoenen mensen om zijn warmte, zijn wijsheid, zijn menselijkheid en zijn onstuitbare wil. Een man om nooit te vergeten, ook niet in Breda.”

Daarnaast voelt de Bredase gemeenteraad zich extra verbonden met Zuid-Afrika. De Nassaustad heeft namelijk nog steeds een samenwerkingsverband met zustergemeente Ekuhurleni aldaar. “Van politici daar weten we hoe belangrijk Mandela was in de verbinding tussen de partijen. Zij zijn dan ook flink aangedaan door het verlies van deze charismatische en verstandige leider”, vertelt Haagh.