Schets voor Study Studio Park Steenakker.
Schets voor Study Studio Park Steenakker.

Studentenwoningen tussen spoor en kantoor

Algemeen studentenwoningen

BREDA - De Bredase gemeenteraad heeft aangegeven geen bedenkingen te hebben tegen de bouw van 224 studentenwoningen aan de Lunetstraat. Daarmee is de eerste stap naar daadwerkelijke uitvoering gezet. Door verschillende partijen werd wel benadrukt dat er meer nadruk moest komen op het huisvesten van studenten in leegstaande kantoren en braakliggende partijen. De daarvoor ingediende motie vond geen doorgang.

"Wees creatief met kantoren", zei SP'er van Lunteren. "Laat zien dat je als marktpartij zelf aan de slag kan en dat ze mee kunnen werken aan probleem van leegstand dat ze zelf hebben veroorzaakt." Dick Vuijk van Breda'97 ging niet akkoord met de motie. "Onderzoek heeft uitgewezen dat het niet haalbaar is om alle leegstaande kantoren om te katten. Nu hebben we een kans om een echte campus te realiseren." Het aannemen van de motie zou dergelijke initiatieven in te toekomst blokkeren, meende hij.

Sandra van Oosterhout (VVD), deelde die mening: “In toekomst enkel studenten huisvesten in bestaande leegstand of op braakliggend terreinen is de deur op slot gooien voor nieuwe initiatieven van investeerders." SP'er Van Lunteren zag dat juist andersom. "Als je nu ruimte geeft aan nieuwbouw, dan blokkeer je in de toekomst het omkatten van leegstand. Dat is niet wenselijk." CDA'er Lips gaf aan juist blij te zijn met partijen die de nek uitsteken en willen nieuwbouwen. De partijen die tegen de motie waren, gaven overigens ook aan niet tegen het omkatten van leegstand te zijn maar dit in combinatie met nieuwbouw te willen.

Vooralsnog gaat het bouwen van het Study Studio Park door. Het driehoekige complex krijgt een stadsparkachtig binnenterrein. De studentenwoningen worden ongeveer 24 vierkante meter groot, met een eigen keukenblok, toilet en douche. De campus krijgt een gezamenlijke wasserette en voldoende auto- en fietsparkeergelegenheid. De studio's gaan ongeveer 530 euro per maand kosten. Dat is te veel, volgens de PvdA. "Studenten kunnen dat niet opbrengen, zeggen ook Avans en de NHTV. Daarnaast is de ligging niet ideaal."

Begin 2014 wordt er in de commissie ruimte verder vergaderd over studentenhuisvesting. Dan is er ook meer informatie bekend over drie andere projecten. Er wordt dan gesproken over het al dan niet inzetten op nieuwbouw of het omkatten van bestaande leegstand.