foto Flickr
foto Flickr

Gemeenten werken samen voor experimenten wietteelt

Algemeen

BREDA - Onder aanvoering van Utrecht, Heerlen en Eindhoven, trekken 25 gemeenten samen op door een manifest uit te schrijven en een bestuurderstop te organiseren. Hiermee willen ze de druk op het kabinet opvoeren om toch experimenten met gereguleerde wietteelt te kunnen uitvoeren. Minister Opstelten reageerde eerder negatief op zulke experimenten.

De Bredase gemeenteraad sprak zich hier in maart al positief over uit. De minister is echter tegen de proeven, en denkt niet dat er problemen worden opgelost als ze wel worden uitgevoerd. “Burgemeester Van der Velden is juist van mening dat je dergelijke proeven als kans moet zien. De gemeenteraad onderschrijft dat. We willen hiermee ook niet de georganiseerde criminaliteit oplossen, maar we denken wel beter zicht te kunnen krijgen op de ‘achterdeur’”, vertelt Manoek Maas van gemeente Breda.

Het voor- en achterdeurbeleid rondom coffeeshops is al tijden onderwerp van gesprek. Politie en gemeente hebben nu geen zicht op de achterdeur en weten niet wat er naar binnen gaat en waar dat vandaan komt. Met gereguleerde wietteelt zou dat probleem verholpen kunnen worden. Volgens de huidige wetgeving is het niet toegestaan dat gemeenten experimenteren met zulke proeben. Voordat de experimenten geconcretiseerd kunnen worden moet er eerst groen licht komen.

De gemeenten gaan nu een bestuurderstop organiseren. “Uiteindelijk moet daar een breed gedragen manifest uitkomen”, vertelt Maas. Breda is geen initiatiefnemer maar: “We zien de uitnodiging met belangstelling tegemoet en zullen zeker deelnemen. Daarna is het aan de Tweede Kamer om hier het debat over aan te gaan. Het is momenteel een politieke kwestie, geen bestuurlijke”, besluit Maas.