Afbeelding

Breda tweede duurzaamste stad van Nederland

Algemeen

BREDA - Breda staat op nummer twee als het gaat om duurzame steden in Nederland. Nijmegen heeft de eerste plaats bemachtigd, Leeuwarden de derde. Dat blijkt uit onderzoek van de Duurzaamheidsmeter. Het is niet de eerste keer dat Breda hoog scoort; de stad doet het al jaren goed.

“We draaien al een tijd mee in de top”, reageert wethouder Akinci verheugd. De ambitie van Breda is om in 2044 volledig klimaatneutraal te zijn. “Wat dat betreft kunnen we dit zien als een klopje op onze schouder: Breda, we doen het goed. We pakken ons klimaatbeleid heel serieus aan en dat zie je terug in de scores. Het lukt door goed samen te werken met bedrijven, onderwijs, overheid en andere partners in uitvoeringsprogramma’s van vier jaar.”

Volgens Akinci gaat het allemaal om samenwerking. “Dit kan een gemeente ook niet alleen en er is niet een oplossing. We moeten het met z’n allen doen, en heel veel kleine oplossingen naast elkaar gebruiken, zoals bijvoorbeeld windenergie, zonne-energie, grondwarmteopslag en ga zo maar door. In de cijfers zien we in ieder geval terug dat we het structureel goed hebben neergezet, en dat is mooi.”