Apotheek-bord. foto Ell Brown/Flickr.com
Apotheek-bord. foto Ell Brown/Flickr.com

Twist tussen Bavelse apotheek en Achmea

Algemeen

BAVEL - Ophef in het Bavelse apotheekwezen. De Regenboog Apotheek in Bavel raadt cliënten aan om te vertrekken bij zorgverzekeraar Achmea Zilveren Kruis, omdat Achmea ‘plotseling besloten heeft om kosten voor medicatie bij Regenboog niet langer te vergoeden’.

De apotheek heeft daarom een bericht op de site gezet, waarin ze klanten aanspoort om van zorgverzekeraar te veranderen. Met een link is dat snel geschiedt. Tot 31 december 2013 kunnen klanten nog overstappen. In een persbericht geeft de Regenboog aan dat ‘klanten vooral boos zijn, omdat Achmea geen enkel argument geeft voor de stopzetting’.

'Lopend juridisch onderzoek naar apotheken'
Volgens Achmea liggen de zaken anders, blijkt uit navraag. “We hebben de Regenboog Apotheken al vóór de zomer geïnformeerd dat we het contract stop zouden zetten. Er loopt namelijk een juridisch onderzoek tegen Regenboog, waardoor er bij Achmea geen vertrouwen meer is in de apotheekketen”, vertelt een woordvoerdster van de zorgverzekeraar.

Het juridisch onderzoek gaat over een zelfgemaakt ADHD-medicijn dat door een Regenboog-apotheek in Scharlo is gemaakt en verstrekt. Het is apothekers enkel toegestaan om zelf medicijnen te maken en te verstrekken als er geen ander werkzaam middel op de markt is. Dat is niet het geval. Verzekerden van Achmea waaraan dit medicijn is verstrekt zijn eerder dit jaar al geïnformeerd over de situatie.

Wat te doen?
Achmea adviseert haar klanten om over te stappen naar een andere apotheek. In een reactie op Achmea geeft Regenboog Apotheek Bavel aan dat ze actie hebben ondernomen omdat Achmea in een brief naar de andere klanten geen reden opgeven waarom ze het contract hebben gestopt.

De Regenboog Apotheken willen wel graag een contract met Achmea. Daarom zijn ze hiervoor een kort geding gestart. De apotheek in Scharlo is het ‘hoofdkantoor’ van de acht Regenbook-apotheken. Die apotheek maakt de contracten voor alle acht, maar verstrekte ook het ADHD-medicijn. Daarop besloot Achmea het contract voor alle acht de apotheken te verbreken.