De optocht door het centrum van Breda. Snijdend koud, maar hartverwarmend mooi. foto Wijnand Nijs
De optocht door het centrum van Breda. Snijdend koud, maar hartverwarmend mooi. foto Wijnand Nijs

Februari 2013: Boulevard dicht, koude carnaval

Algemeen

JAAROVERZICHT 2013 - Het jaar loopt op zijn eind: tijd voor het jaaroverzicht. In twaalf afleveringen blikt BredaVandaag.nl terug op 2013. Februari.

De schimmelwoningen in de Heuvel houden de gemoederen al bijna twee maanden bezig. Emiel Roemer meldde zich in januari voor inspectie. Deze maand begint met de reactie van het college: ‘In Breda zijn geen onbewoonbare woningen’. De Planciusbuurt in de Heuvel wordt later in de maand opgeschrikt door bekladdingen. De teksten verwijzen naar de Schimmels.

De vorst van de voorbije weken heeft letterlijk gaten geslagen in de Bredase wegen. Breda belooft er 150 te gaan dichten.

De NS gaat een proef doen met sensoren waardoor je als reiziger bij een wagon kunt gaan staan die niet zo vol is. Ook in Breda kan op die manier intelligent ingestapt worden. NAC heeft de opgaande lijn te pakken. Na een dramatische eerste seizoenshelft hebben de Bredanaars drie keer op rij gewonnen na de winterstop. Ondanks dat het bijna carnaval is, is dat voor Lurling ‘geen reden om polonaise te gaan lopen’. Ander NAC-nieuws later deze maand: Nebojsa Gudelj tekent bij voor twee jaar en zeven maanden.

Over carnaval gesproken: het carnavalsbier wordt tien cent duurder. De optochten worden afgewerkt in de kou.

Economisch nieuws: 2900 banen zijn verdwenen in de stad, zo blijkt uit de economische barometer. Wat banen moet gaan opleveren is het project Achter de Lange Stallen. De raad heeft een deskundige opdracht gegeven te onderzoeken onder welke voorwaarden dit nieuwe winkelcentrum er kan komen. Veolia test Chinese bussen in Breda. Café De Boulevard zit in zwaar weer. Via Facebook roept het klanten op te doneren, anders gaat het dicht. Dat is ook precies wat later deze maand gebeurt. Ook dicht: de Cultvideotheek. Na achttien jaar houdt het op.

Het Breda’s Museum heeft een schot in de roos met de tentoonstelling rond Van Schendel. Vijftienduizend bezoekers zijn al geteld. Mooie Breda-promotie. Net als de foto’s die Belcrum-bewoner Henk Voermans de wereld instuurt. Voermans stuurt zijn weerfoto’s naar alle journaals, waarna de Grote Markt weer mooi in beeld komt.

De maand eindigt met het trieste nieuws dat kickboxlegende Ramon Dekkers is overleden tijdens een trainingstochtje op de racefiets.