Weldoenster bezorgt 'vergeten armen' mooi kerstfeest

BREDA - Enorm blij is ze, Tiny Appels. De afgelopen weken heeft ze hard gewerkt om te zorgen dat mensen die het financieel niet breed hebben, maar ‘net niet arm genoeg’ zijn voor de voedselbank toch een kerstpakket te geven. Zondag heeft ze aan 78 mensen een pakket geschonken.


Reden voor Appels om dit te doen zijn de schrijnende verhalen die ze hoorde van mensen van wijkwerk. “Er is zo veel ellende. Die groep die officieel net niet naar de voedselbank kan, heeft ‘t financieel veel zwaarder. Die krijgen geen BredaPas, die kunnen hun kinderen niet laten sporten, die hebben het lastig met eten kopen.” Appels zette daarvoor al eerder een Facebook-groep op: ‘Voor noppis en een bietje Breda’. Daar kunnen mensen spullen tegen zeer lage prijzen aanbieden of ophalen.

“Op enig moment dacht ik: ik moet meer doen”, vertelt Appels. “Toen heb ik een man of vijftien helemaal voorzien van nieuwe kleding. Maar het leek me ook goed om iets met kerst te doen, dus toen kwam ik op het idee om voor een gezin of 25 kerstpakketten te gaan maken”, vertelt de vrijwilligster. Veel rust heeft ze niet gehad de afgelopen weken. “Ik ben continu bezig geweest met regelen. Veel mensen hielpen wel, maar mijn man en ik hebben het heel erg druk gehad.”

Ze begon rond te bellen, maar merkte al snel dat veel eten al toegezegd was aan de voedselbank. “Daarop besloot ik om al mijn vrienden in te schakelen om keukenkastjes leeg te ruimen. Zo sprokkelden we zo veel mogelijk bij elkaar. Vervolgens heb ik contact opgenomen met onder meer Van Melle, Hero, Thomassen Better business gifts en Faber Personeelsdiensten. Die hebben geholpen om er een succes van te maken. Het begon echt te lopen toen C1000 de Burcht voor 500 euro aan boodschappen schonk en we ook nog eens beenhammetjes en gourmetschotels van ze kregen. Dat was heel mooi.”

Later kwam daar nog een sponsor bij. IT-bedrijf Axit doneerde ook vijfhonderd euro. Uiteindelijk werden de pakketten gevuld met soep, vers brood, fruit, brie, toast, wijn, bier en nog veel meer. “Het zijn best grote pakketten geworden uiteindelijk. En als je ziet hoe blij die mensen daarvan worden, dat is zo mooi. Er is een hele grote groep vergeten armoede, daar zouden we meer voor moeten doen.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief