De uitbater van het voormalige buurthuis aan de Scheldestraat, Cees Venderbos. foto Wijnand Nijs
De uitbater van het voormalige buurthuis aan de Scheldestraat, Cees Venderbos. foto Wijnand Nijs

Scheldestraat combineert bingo met kantoren

Algemeen

HAAGPOORT - Na een roerige lente is de rust inmiddels al weer een tijdje teruggekeerd in buurthuis Scheldestraat. Uitbater Cees Venderbos turnde het om naar Multifunctioneel Centrum Scheldestraat. Bingo en verhuur van kantoorruimte onder één dak.

Het maandelijkse multiculturele kookclubje is bezig met de lunch in een van de zaaltjes grenzend aan de keuken. “Die gaat verbouwd worden, zodat er een Ambonees wijkrestaurant hem kan gebruiken komend jaar”, zo vertelt Venderbos. Juli 2014 moet dat voor elkaar zijn.

Zijn entree was plotsklaps. “Ik wilde het buurthuis overnemen per 1 juli, dat werd ineens per 1 mei. Dus wat ik in drie maanden aan voorbereiding wilde doen, moest nu ineens in drie weken.”

Het maakt dat het Venderbos gaandeweg pas duidelijk werd wat hij allemaal mag organiseren in het gebouw. “Niet veel”, zo vat hij het samen. “De horeca mag alleen ondersteunend zijn aan een activiteit. Dus bij een vergadering of rond een voetbaltoernooi voor de wijk.”

Vandaar dat hij in gesprek is gegaan met Koninklijke Horeca Nederland en de gemeente. Komend half jaar is het centrum daarom proeftuin voor een wat breder gebruik van de horeca. “Want die inkomsten zijn wel nodig om tot een goede exploitatie te komen.”

Want de maatschappelijke activiteiten brengen geen geld in het laatje. “Als ik zaalhuur ga vragen voor de buurtbingo, dan gaat ie niet door”, vertelt Venderbos. En juist die maatschappelijke activiteiten waren van belang voor de gemeente.

Nu financiert Venderbos die met de verhuur van verschillende kantoorruimtes. Vanaf 1 februari moeten die allemaal verhuurd zijn. Net als de helft van de sporthal op de eerste verdieping. De andere helft blijft beschikbaar voor andere activiteiten, zoals de ruimte op de begane grond waar een paar keer in de week activiteiten voor jongeren zijn.

“Of dit op deze manier ook in andere wijken kan? Dat hangt heel erg af van het gebouw. Hier heb je de mogelijkheid om kantoortjes te verhuren en hier is een sporthal. Dat maakt dat het lukt. Als dat er niet is en je moet het alleen van maatschappelijke activiteiten hebben dan wordt het lastig, denk ik.”

In 2014, als de proef is goedgekeurd, wil hij ook ruimte bieden aan feestjes. “Een doopfeest, of verjaardagen. Daar is vraag naar. Ik speel ook met het idee om onbekende artiesten te laten optreden. Die hebben eens ander publiek dan alleen hun eigen familie”, vertelt hij. “Maar dat is nog een pril idee hoor.”

Voor de buurt is er weinig veranderd, denkt de uitbater. “Of het moet zijn dat we ‘s avonds alleen nog maar op afspraak open zijn. Voor vergaderingen.” Ook de vrijwilligers hebben hun gang naar het buurthuis weer gevonden. Ze organiseren de middagen voor de jeugd en springen bij in de schoonmaak.