Badhuis naast snelweg A16

BREDA - Er wordt hard gewerkt aan de realisering van het snelwegbadhuis dat aan de parkeerplaats Hazeldonk-West komt te staan. Afgelopen zomer werd al bekend dat de grensovergang wordt opgeknapt met onder andere een badhuis voor chauffeurs en reizigers die onderweg even willen ontspannen. Het unieke concept en ontwerp zijn ontwikkeld door Laurens Kolks en Pieter van Kruysbergen. Het is de bedoeling dat het project in januari 2015 staat.


Het badhuis is geselecteerd voor het Mijn mooi Brabant programma van de provincie Noord-Brabant en zal deels gefinancierd worden door Rijkswaterstaat en de Provicie. Om de rest van de financiën rond te krijgen wordt er op dit moment hard naar bedrijven gezocht die bereid zijn hun producten in te zetten voor het project.

Kruysbergen verwacht dat het snelwegbadhuis een uitkomst is voor chauffeurs en reizigers. Onderdeel van het badhuis zijn bijvoorbeeld sanitair en een wasserette, dingen die vaak tekort schieten of ontbreken op de huidige rustplaatsen. Daarnaast moet het badhuis gewoon een aangename plek worden om onderweg pauze te houden, iets wat bij de meeste rustplaatsen niet het geval is, zo stellen de initiatiefnemers.

Voor de bouw van het badhuis worden duurzame en innovatieve technologieën gebruikt. Zo wordt er in een bassin gezuiverd regenwater opgeslagen. Dit water wordt vervolgens gebruikt voor het spoel- en waswater. Het bassin wordt tevens speelvijver. Het badhuis is verder op zo’n manier ontworpen dat het ook gemakkelijk op andere plekken neergezet kan worden.