Actie voeren tegen De Koepel. foto Hinke Rutten
Actie voeren tegen De Koepel. foto Hinke Rutten

Maart 2013: Doek valt voor Koepel

BREDA - Terugblikkend op 2013 zijn we aangekomen bij maart. De maand dat duidelijk wordt dat de Koepelgevangenis in Breda dicht moet. De maand ook dat Stada Stores opent en een oude bekende zijn terugkeer naar NAC aankondigt.


Het nieuws over de sluiting van de Koepel eind maart dat staatssecretaris Fred Teeven de wereld in slingert, is niet geheel onverwacht, maar toch plotseling. De staatssecretaris is onverbiddelijk, de Bredase gevangenis moet per 2016 dicht. De eerste afdeling zelfs al per 1 januari 2014. Protesten van personeel, burgemeester en zelfs directie hebben geen effect. Wat er met het gebouw moet gebeuren is onduidelijk.

NAC kondigt een nieuwe reorganisatie aan. 4 fulltime banen verdwijnen, acht functies worden deeltijd. Het moet de club op jaarbasis vier ton opleveren. Het zou een voorbode zijn van veel gedoe bij de Parel van het Zuiden, waarin de club in december opnieuw gered wordt. Ander nieuws van het NAC-front: Gabor Babos keert terug naar Breda. De doelman wordt de back-up van Jelle Ten Rouwelaar.

Niet alleen NAC heeft last van de crisis. Hotel van Ham gaat kopje onder. De aankondiging van het faillissement maakt veel los. ‘Breda verliest een icoon’, zo is de teneur. Later maakt dochter Kelly bekend een doorstart te maken onder de naam Nouveau van Ham.

Bij NAC heeft investeerder Hinke Fongers van drukker Joep de Jong de bouw van Stada Stores afgerond. Het bedrijf nam de bouw over van projectontwikkelaar HEJA, dat een jaar daarvoor failliet ging. Alle winkels zijn verhuurd en Jumbo opent een nieuw concept, dat voor landelijke mediaandacht zorgt: Jumbo Foodmarkt. het inspireert PowNews tot het inzetten van een blote dame. Kassa! Winkelcentrum de Lunet, wat eigenlijk plat zou gaan, weet zich gevangen in een web van regels. Want wie mag (en wil) er zich nu daar vestigen? Nieuwkomers uit dezelfde branche als de vertrekkers.

Begin maart brengen velen een laatste groet aan de in februari overleden Ramon Dekkers. De tunnel waar hij overleed verandert in een bloemenzee. In maart discussieert jan en alleman ook lekker verder over de Fyra en alle mogelijke alternatieven. Een daarvan is een intercity over het HSL-spoor, een idee van de provincie.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief