De uitvaart van oud-bisschop Muskens van Breda, dinsdag 23 april 2013. foto Wijnand Nijs
De uitvaart van oud-bisschop Muskens van Breda, dinsdag 23 april 2013. foto Wijnand Nijs

April 2013: Afscheid Muskens, Nachtwacht in Breda

BREDA - April 2013 is de maand dat het schoolvoetbaltoernooi in de Haagse Beemden wordt opgeschrikt door een mishandeling. Het is ook de maand voormalig bisschop Muskens overlijdt.


De daders van de mishandeling tijdens de eerste ronde het schoolvoetbaltoernooi in de Haagse Beemden blijken zeer jeugdig. Het voorval zorgt voor veel ophef in de wijk. Uiteindelijk wordt besloten het toernooi te schrappen om een statement te maken.

Vrolijker nieuws: de Bredase tekst- en toneelschrijver Daan Windhorst zet de vaderlandse media op het verkeerde been door een goede kloon te lanceren van De Correspondent. Daarin beweert hij als zijnde initiatiefnemer Rob Wijnberg dat De Correspondent een 1 aprilgrap is. Wat door talloze media klakkeloos wordt overgenomen. Het levert hem uiteindelijk een functie als correspondent satire op bij het internetdagblad.

Club76 zet in april de Grote Kerk op zijn kop. Netwerken met een biertje erbij blijkt aan te slaan. Het evenement is in mum van tijd uitverkocht en achthonderd laven zich aan het bier. De Grote Kerk beslist later dat het eenmalig is geweest. Club76 past toch niet zo goed bij de kerk, is het oordeel. Latere edities zijn eveneens goed bezocht.

Op 23 april neemt katholiek Nederland samen met Breda afscheid van haar voormalige bisschop Tiny Muskens. De uitvaartstoet trekt plechtig door de stad, de publieke belangstelling valt wat tegen.

De KvK in Breda is onderhevig aan reorganisatie. Van 53 fte gaat het personeelsbestand terug naar 15. Voor klanten in Breda verandert er niet heel veel. Veel dienstverlening gaat al op afspraak, en als het gaat om ondernemersondersteuning ook bij de ondernemer ter plaatse. “Voor inschrijven blijft vooralsnog komst naar kantoor nodig, net als voor sommige wijzigingen”, aldus Marcel Voeten van de Kamer.

Een kapper aan de Speelhuislaan maakt korte metten met een man die zijn zaak wil overvallen. Hij jaagt het gespuis net zo vlot zijn zaak uit als hij binnenkwam.

Horecanieuws deze maand. Een glasverbod tijdens het Jazz Festival zorgt voor veel ophef. Uiteindelijk wordt alsnog een compromis gevonden. Pas na tien uur ‘s avonds mag er geen glas meer gebruikt worden. Tot die tijd kunnen gasten dus nog wel van een wijntje uit een glas genieten tijdens het diner. Het plan voor de Vlaszak begint ook verder vorm te krijgen. Een van de ideeën is een low budgethotel op de hoek van de Catharinastraat. Het geplande Vijfsterrenhotel aan de Nieuwstraat staat nog altijd in de wachtstand. Dit keer is een ‘zwam’ de boosdoener.

Opmerkelijk was ook de live Nachtwacht in de Barones. Een stunt van ING om aandacht te vragen voor de heropening van het Rijksmuseum. Het leverde een mooi filmpje op.