Dancetour Breda 2013: 9 uur lang genieten van dance op het Chasséveld. foto Raymond Tillieu
Dancetour Breda 2013: 9 uur lang genieten van dance op het Chasséveld. foto Raymond Tillieu

Mei 2013: Buurthuis Scheldestraat en briljante Lurling

BREDA - Mei 2013 begint met de nasleep van Koninginnedag. Mei is ook de maand van het Jazz Festival en de wedstrijd waarin NAC zich veilig speelt voor de eredivisie, en de twist om buurthuis Scheldestraat, En natuurlijk Dancetour, zonnig als altijd.


Koninginnedag 2013 is voor het eerst nadrukkelijk een evenement waarbij de gehele binnenstad evenemententerrein is. De organisatie besluit gedurende de middag de hekken dicht te gooien. Het zou te druk zijn in de binnenstad. Er mogen alleen nog mensen uit. Het leidt tot veel frustratie bij bezoekers en bij horecamedewerkers die naar hun werk willen. De Grote Markt vertoont later zelfs lege plekken. Een evaluatie moet uitwijzen hoe het in 2014 moet gaan.

Zonnig hoogtepunt van de maand mei is zoals altijd Dancetour. Twintigduizend bezoekers gaan uit hun dak, wat mooie plaatjes oplevert. Vato Gonzalez en Laid Back Luke maken onderdeel uit van de line-up.

In de horeca het nieuws dat Restaurant Mirabelle weer open gaat, het keert zelfs terug in de familie van de oprichter. Xavier van Binsbergen is kleinzoon van de oprichter. Café De Beyerd bestaat honderdvijfenzeventig jaar. Tout BB staat aan het zelf gebrouwen bier. Op de Grote Markt gaat Restaurant CC’s na twee maanden weer open. Voor even, want later opent hier een grill restaurant.

Bekend wordt dat Breda een Nederlandstalig Festival krijgt op het Chasséveld.

Holland Casino voelt de crisis. Het betekent voor de Bredase vestiging dat de ombouw naar het nieuwe concept Play Your Game geschrapt wordt. Ook moeten er later dit jaar weer mensen uit. Crisis was het ook rond de brandweerkazerne. Na bijna twee jaar gerommel over hoe het verder. De stenen in de gevel laten los. Uiteindelijk komt er een nieuw ontwerp. Doordat de kwalen pas laat aan het licht komen, kan de stad de fouten niet meer verhalen op de bouwer. Een strop van bijna twee miljoen.

Laat dat nu ook het bedrag zijn dat de stad extra gaat bezuinigen op onder meer cultuur en groenvoorzieningen. Het zijn structurele bezuinigingen, dus jaarlijks.

Buurthuis De Scheldestraat, dat eerder door de gemeente werd afgestoten, is eerder in het beheer van de buurt gekomen. Dat blijkt niet zo lekker te lopen, waarna wrijving ontstaat tussen bestuur onderling, huurders en gemeente. Uiteindelijk komt er een ontruiming en een nieuwe uitbater.

NAC speelt zich begin mei veilig in een knotsgekke wedstrijd tegen Roda JC. 5-3 wordt het en Anthony Lurling speelt de pannen van het dak. De goudeerlijke aanvaller gooit er ook na afloop nog wat briljante uitspraken uit.

Mei is ook: Jazz Festival. Een emotionele opening zorgt voor een mooie sfeer. Emotioneel vanwege het afscheid van voorzitter Antoine Trommelen, die het sotkje doorgeeft aan Bart Wouters.