De eerste editie van de colorrun Colorrain in Breda. Ondanks de regen een vrolijke boel. foto Peter Visser
De eerste editie van de colorrun Colorrain in Breda. Ondanks de regen een vrolijke boel. foto Peter Visser

Juni 2013: Directiepluche Laurentius in trek en Colorrain

Algemeen

BREDA - Het jaaroverzicht 2013. Met in juni: Laurentius zoekt een nieuwe directeur-bestuurder, Smaakvol Breda geniet van de zon, de ZLM Tour doet Breda aan en de Haagse Beemden schudt tijdens de Pussy Lounge.

Het lijkt haast een Bredase versie van You’ve got mail, of van Notting hill. Een medewerkster van een boekwinkel die trouwt met een klant. En nog wel in de winkel. Die primeur heeft Van Kemenade en Hollaers begin deze maand. Het levert mooie verhalen op en een dito beeld.

De weergoden hebben het dit jaar goed voor met Smaakvol Breda. Het culinair festijn baadt in de zon en de bezoekers weten de weg naar de parade prima te vinden.

Met het verhogen van de Trambrug moet er ook een nieuwe passantenhaven verschijnen langs de Prinsenkade. Breda maakt bekend dat het daarvoor een beheerder zoekt. Die moet de verwachte zesduizend bootjes per jaar naar de goede aanlegplaats begeleiden.

Kleurrijk is de eerste editie van de Colorrain in Breda. Het is een loop rond de Emerpunt geworden waarbij lopers op vier plaatsen een douche van gekleurd poeder over zich heen krijgen. Enkele honderden lopers weerstaan de regen en laten zich kleuren. Kleurrijk, maar dan anders, is het dancefestival Pussy Lounge. Duizenden liefhebbers van stevige beats dompelen zich onder in dance aan de rand van de Asterdplas. De buurt geniet mee.

In navolging van het sneeuwbalgevecht komt er in deze warme dagen een watergevecht in het Valkenberg. Recept is hetzelfde: een oproep via Facebook en gaan met die waterballon.

In de hoop de verspeling van voedsel tegen te gaan, heeft een aantal Bredase restaurants zich aangesloten bij het Tas-Toe-project. Op die manier kun je de restjes zonder gene mee naar huis nemen.

Laurentius is deze maand in het nieuws met de sollicitaties naar de opvolger van interim-bestuurer Karin Rosielle. Liefst 119 brieven ontvangt de woningbouwcorporatie. En dat terwijl het salaris is gevalveerd naar 105-duizend euro.

Minder vrolijk nieuws: De Bredase Christina wordt mishandeld vanwege haar Gothic uiterlijk. Haar vader vraagt via Facebook uit te zien naar de daders, zelf doet ze ook haar verhaal, dat tienduizenden keren wordt gelezen en gedeeld. Ook deze maand wordt de woning boven het pannenkoekenhuis De Rithse Hoeve overvallen. Het zorgt voor veel ophef, omdat de bewoners op dat moment thuis zijn.

Als afsluiter van deze maand: Avans. De hogeschool probeert Facebookende en Twitterende studenten te sturen naar positieve berichtgeving over het instituut. Het effect is averechts.