Gezellig Sneeuwballengevecht in 't Valkenberg. foto Mike Klaassen / NoniMedia
Gezellig Sneeuwballengevecht in 't Valkenberg. foto Mike Klaassen / NoniMedia

Januari: Sneeuwballen, overvallen en nieuwe banen

Algemeen

JAAROVERZICHT 2013 - Het jaar loopt op zijn eind: tijd voor het jaaroverzicht. In twaalf afleveringen blikt BredaVandaag.nl terug op 2013. Vandaag januari.

Het jaar begint nog in nieuwjaarsnacht met een schietpartij in de Boschstraat. Op de voordeur van restaurant Zenzo worden schoten gelost. Twee mannen raken gewond. Het nieuws is de eerste dagen van het jaar sowieso heftig van aard.

Op 4 januari wordt een overval gepleegd op een woonhuis aan de Raaimoeren in de Haagse Beemden. Daarbij raakt de mans des huizes ernstig gewond als hij van het balkon springt. Ook een motoragent raakt gewond als een van de overvallers met een mes steekt tijdens zijn vlucht. Een studente wordt in haar studentenhuis verkracht.

Er is ook goed nieuws. Zo maakt het Bredase bedrijf CM bekend dat het 25 hoog opgeleide krachten zoekt. Vanwege de binding met de stad, hebben de oprichters Gilbert Gooijers en Jeroen van Glabbeek een voorkeur voor mensen uit de regio.

Voor veel aandacht zorgt ook het sneeuwballengevecht dat via Facebook gelanceerd wordt. Het event gaat letterlijk als een sneeuwbal en enkele duizenden gooiers melden zich aan voor het gevecht in het park. De gemeente waarschuwt het vooral gezellig te houden, de initiator maant tot kalmte. Het wordt uiteindelijke een dolle boel.

Bij het Chassétheater is de stemming rond het vriespunt. Tegenvallende bezoekcijfers maken een reorganisatie nodig. 26 personen verliezen hun baan bij het theater,

Vaste bezoekers van het tijdelijke café De Wasserette moeten eerder dan gepland op zoek naar een andere thuisbasis. Wassily stopt ermee. Vier jaar een café draaien zonder enige horeca-ervaring blijkt erin te hakken.

De kapucijnen in de Schorsmolenstraat gaan hun klooster verlaten. Voordat het zover is dwaalt verslaggever Pepijn Nagtzaam samen met Raymond Tillieu door het gebouw. De rondleiding levert een mooie serie plaatjes op.

De maand eindigt met de bekendmaking van het ontwerp voor de , die in de loop van het jaar tussen de Tramsingel en de Academiesingel moet verschijnen.